Branderig gevoel bij plassen

Branderigheid bij het plassen is een veelvoorkomend symptoom dat bij veel mensen voorkomt. Het kan echter ook een teken zijn van een onderliggende aandoening. In dit artikel bespreken we de oorzaken van branderigheid bij het plassen en hoe je het kunt behandelen.

Wat is branderigheid bij het plassen?

Branderigheid bij het plassen is een gevoel van pijn of irritatie in de urinebuis of blaas tijdens of vlak na het plassen. Het kan variëren van mild tot ernstig. Vaak gaat het gepaard met een verhoogde aandrang om te plassen.

Wat zijn de oorzaken van branderigheid bij het plassen?

Er zijn verschillende oorzaken van branderigheid bij het plassen, waaronder:

Urineweginfectie

Een van de meest voorkomende oorzaken van branderigheid bij het plassen is een urineweginfectie (UTI). Dit is een infectie in de urinewegen, zoals de blaas of de nieren, die wordt veroorzaakt door bacteriën. Andere symptomen van een UTI zijn onder meer vaak moeten plassen, pijn in de onderbuik en troebele urine.

Seksueel overdraagbare aandoeningen

Sommige seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s), zoals chlamydia en gonorroe, kunnen leiden tot branderigheid bij het plassen. Andere symptomen zijn onder meer afscheiding uit de geslachtsorganen, jeuk en pijn tijdens seks.

Vaginale infecties en irritatie

Vrouwen kunnen last hebben van vaginale infecties of irritatie die kan leiden tot branderigheid bij het plassen. Dit kan het gevolg zijn van bacteriële vaginose, schimmelinfecties of irritatie als gevolg van producten zoals zeep of toiletpapier.

Prostaatproblemen

Mannen kunnen last hebben van prostaatproblemen die kunnen leiden tot branderigheid bij het plassen. Dit kan worden veroorzaakt door prostaatontsteking, een vergrote prostaat of prostaatkanker.

Nierstenen

Nierstenen kunnen de urinewegen blokkeren, wat kan leiden tot een branderig gevoel bij het plassen. Andere symptomen van nierstenen zijn onder meer pijn in de zijkant of rug, misselijkheid en braken.

Hoe kan branderigheid bij het plassen worden behandeld?

De behandeling van branderigheid bij het plassen hangt af van de oorzaak. In het geval van een urineweginfectie kan de arts antibiotica voorschrijven. Bij SOA’s kan een behandeling met antibiotica of antivirale middelen worden voorgeschreven. Vaginale infecties kunnen worden behandeld met medicijnen die de bacteriën of schimmels doden.

Bij prostaatproblemen kan de arts medicijnen voorschrijven om de symptomen te verlichten. Bij nierstenen kan soms een operatie nodig zijn om ze te verwijderen.

Hoe kun je branderigheid bij het plassen voorkomen?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om branderigheid bij het plassen te voorkomen. Hier zijn enkele tips:

– Drink voldoende water om de urinewegen schoon te houden.
– Plas regelmatig en niet opgehouden te lang.
– Veeg de anus van voren naar achteren af na het toilet bezoek
– Gebruik geen irriterende producten zoals zeep of toiletpapier bij het schoonmaken van de intieme zone.
– Gebruik geen patronen, -sprays en parfum in deze regio.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Als je last hebt van aanhoudende branderigheid bij het plassen, aarzel dan niet om een arts te raadplegen. Negeer dit niet, want het kan op een onderliggende aandoening duiden. De arts kan de juiste diagnose stellen en de juiste behandeling voorschrijven.

Veel gestelde vragen:

1. Hoe lang duurt het voordat antibiotica voor een UTI beginnen te werken?
– De meeste mensen merken verbetering binnen 48 uur na het starten van antibiotica.
2. Kan een SOA leiden tot onvruchtbaarheid?
– Ja, sommige SOA’s kunnen leiden tot onvruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen.
3. Hoe vaak komt branderigheid bij het plassen voor?
– Het is een veelvoorkomend symptoom dat bij veel mensen voorkomt, vooral vrouwen.
4. Kan branderigheid bij het plassen vanzelf overgaan?
– In sommige gevallen kan het vanzelf verdwijnen, vooral als het wordt veroorzaakt door tijdelijke irritatie van de urinewegen. Als de symptomen echter aanhouden, is het raadzaam om een arts te raadplegen.
5. Kunnen nierstenen vanzelf passeren?
– Ja, kleine nierstenen kunnen vanzelf passeren. Grote nierstenen kunnen echter een operatie vereisen om ze te verwijderen.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *