Ontstoken tandvlees pijn

Als je tandvlees rood, gezwollen, bloedend of gevoelig is, kan het zijn dat je last hebt van ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees kan verschillende oorzaken hebben en kan leiden tot ongemakkelijke pijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om ontstoken tandvlees te behandelen. In dit artikel zullen we alles wat je moet weten over ontstoken tandvlees pijn bespreken.

Wat is ontstoken tandvlees?

Ontstoken tandvlees is een veelvoorkomend probleem dat wordt veroorzaakt door bacteriële infecties. Het begint meestal met een opbouw van tandplak op de tanden. Als de tandplak niet regelmatig wordt verwijderd door tandenpoetsen en flossen, kan het zich onder het tandvlees ophopen. Dit kan leiden tot ontstoken tandvlees en tandvleesontsteking.

Oorzaken van ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:
– Slechte mondhygiëne
– Gebruik van tabak
– Zwangerschap
– Medicijnen
– Erfelijkheid
– Gebitselementen die niet goed passen
– Een slecht passende tandprothese.

Symptomen van ontstoken tandvlees

Symptomen van ontstoken tandvlees kunnen zijn:
– Roodheid en zwelling van het tandvlees
– Bloedend tandvlees tijdens het poetsen of flossen
– Gevoelig tandvlees of tanden
– Slechte adem
– Een slechte smaak in de mond
– Teruggeschoven tandvlees

Complicaties van ontstoken tandvlees

Niet-behandelde ontstoken tandvlees kan leiden tot tandvleesontsteking. Dit kan op zijn beurt leiden tot het verlies van tanden en bot. Bacteriën van ontstoken tandvlees kunnen in de bloedbaan terechtkomen en naar andere delen van het lichaam gaan, wat kan leiden tot andere gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

Behandeling van ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees kan worden behandeld door regelmatig de tanden te poetsen en te flossen en door regelmatig een tandarts of mondhygiënist te bezoeken. Vergevorderde tandvleesontsteking kan behandelbaar zijn met een grondige reiniging onder het tandvlees. In sommige gevallen kan antibiotica nodig zijn om de infectie te behandelen.

Preventie van ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees kan worden voorkomen door een goede mondhygiëne. Het is belangrijk om minstens twee keer per dag te poetsen en een keer per dag te flossen. Daarnaast kun je zorgen voor een gezond dieet en stoppen met roken.

Tips voor thuisbehandeling

Om ontstoken tandvlees thuis te behandelen, kun je het volgende doen:
– Regelmatig de tanden poetsen en flossen
– Spoelen met mondwater
– Het gebruik van een zachte tandenborstel
– Een zoutwateroplossing gebruiken
– Koud water drinken om de pijn te verminderen
– Kamillethee drinken, dat ontsteking kan verminderen.

Wanneer moet je een tandartsbezoek overwegen?

Als je last hebt van ontstoken tandvlees, is het aan te raden om een tandarts te bezoeken. Vooral als het langer dan twee weken aanhoudt. Een tandarts kan bepalen of er een onderliggend probleem is en de juiste behandeling aanbevelen.

Is ontstoken tandvlees pijnlijk?

Ja, ontstoken tandvlees kan pijnlijk zijn. De pijn is vaak gevoelig en voelt als een brandend of jeukend gevoel rond het tandvlees of tussen de tanden.

Hoe lang duurt ontstoken tandvlees?

De duur van ontstoken tandvlees hangt af van de ernst van het probleem. Het kan zich binnen een paar dagen tot een paar weken herstellen. Als het probleem aanhoudt, is het belangrijk om een tandarts te raadplegen.

Kunnen huismiddeltjes ontstoken tandvlees genezen?

Huismiddeltjes kunnen helpen bij het verminderen van de pijn veroorzaakt door ontstoken tandvlees, maar het is belangrijk om de oorzaak van het probleem aan te pakken door een tandarts te raadplegen.

Kan ontstoken tandvlees vanzelf overgaan?

Ontstoken tandvlees kan soms vanzelf overgaan, vooral als het het gevolg is van tandplak. Bij ernstigere gevallen is het belangrijk om de tandarts te raadplegen voor passende behandeling.

Kan een tandarts ontstoken tandvlees zien?

Ja, de tandarts kan ontstoken tandvlees zien tijdens een tandheelkundig onderzoek.

Hoe voorkom je ontstoken tandvlees?

Om ontstoken tandvlees te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig te poetsen en te flossen en een gezonde levensstijl te handhaven. Daarnaast is het belangrijk om regelmatige tandheelkundige controles bij te wonen en roken te vermijden.

Ontstoken tandvlees kan een ernstig probleem worden als het niet op tijd wordt behandeld. Door regelmatig de tanden goed te poetsen en te flossen, regelmatig een tandarts te bezoeken en een gezonde levensstijl te handhaven, kunnen veel problemen met ontstoken tandvlees worden voorkomen. Als je last hebt van ontstoken tandvlees, is het belangrijk om zo snel mogelijk een tandarts te raadplegen voor de juiste behandeling.

Veelgestelde vragen (FAQ)

1. Is ontstoken tandvlees besmettelijk?
2. Is ontstoken tandvlees hetzelfde als parodontitis?
3. Wat kan ik doen om ontstoken tandvlees tijdens de zwangerschap te verminderen?
4. Welke voedingsmiddelen helpen ontstoken tandvlees te voorkomen?
5. Moet ontstoken tandvlees worden behandeld door een tandarts of een mondhygiënist?

**Antwoorden op veelgestelde vragen**

1. Ontstoken tandvlees zelf is niet besmettelijk, maar de bacteriën die ontstoken tandvlees veroorzaken, kunnen worden verspreid door middel van speeksel.
2. Ontstoken tandvlees is een symptoom van parodontitis, maar deze twee termen hebben niet precies dezelfde betekenis.
3. Zwangere vrouwen moeten regelmatig poetsen en flossen en een tandarts raadplegen voor mogelijke behandelingen.
4. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C en vezels kunnen helpen bij de preventie van ontstoken tandvlees.
5. Zowel tandartsen als mondhygiënisten kunnen ontstoken tandvlees behandelen. Het hangt af van de ernst van het probleem en de specifieke behoeften van de patiënt.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *