Artrose handen

Artrose, ook bekend als degeneratieve gewrichtsaandoening, is een veelvoorkomende aandoening die langzaam ontstaat en vaak gepaard gaat met pijn, stijfheid en zwelling in het gewricht. Het kan zich in elk gewricht manifesteren, inclusief de handen. Als je last hebt van artrose in je handen, kan het dagelijkse taken moeilijk maken. In dit artikel zullen we kijken naar de oorzaken van artrose in de handen, de symptomen die gepaard gaan met de aandoening en de verschillende behandelingsmogelijkheden.

Er is geen specifieke oorzaak bekend voor artrose in de handen. Echter, naarmate we ouder worden, verslechtert het kraakbeen in de gewrichten, waardoor de wrijving tussen de botten toeneemt en uiteindelijk leidt tot artrose. Andere risicofactoren zijn onder meer:

– Erfelijkheid
– Overgewicht
– De overbelasting van de handen door herhaalde bewegingen of werkzaamheden
– Vrouwen hebben meer kans op artrose in de handen dan mannen

De symptomen van artrose in de handen is afhankelijk van de ernst van de aandoening. De volgende symptomen kunnen wijzen op artrose in de handen:

– Pijn bij het bewegen van de handen
– Stijfheid in de gewrichten
– Swollen vingers
– Verminderde mobiliteit in de handen
– Klikkend of knarsend geluid bij het bewegen van de handen

Hoewel er geen genezing voor artrose in de handen is, zijn er verschillende behandelingen mogelijk om de pijn en stijfheid te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren, waaronder:

Pijnstillers zoals paracetamol, ontstekingsremmende medicijnen en corticosteroïden kunnen de pijn en zwelling verminderen.

Door middel van lichaamsbeweging en specifieke oefeningen kan de pijn en stijfheid in de handen worden verminderd en de mobiliteit worden verbeterd.

Als andere behandelingen niet helpen, kan chirurgie worden overwogen. Dit kan variëren van het herstellen van beschadigd weefsel tot het vervangen van versleten gewrichten.

Het veranderen van de levensstijl, zoals het verminderen van gewicht en het vermijden van repetitieve bewegingen, kan helpen om verdere schade aan de handen te voorkomen.

Ja, sommige supplementen zoals glucosamine en chondroïtine worden verkocht als voedingssupplementen die de symptomen van artrose kunnen verminderen.

Ja, het eten van een gezond dieet kan bijdragen aan het verminderen van artrose-symptomen en het verbeteren van de algehele gezondheid.

Een arts kan X-stralen, MRI’s en bloedonderzoeken bestellen om artrose te diagnosticeren.

Dit verschilt van persoon tot persoon en is afhankelijk van verschillende factoren. In het algemeen ontwikkelt het zich langzaam.

Er is geen manier om artrose volledig te voorkomen, maar het veranderen van de levensstijl en het vermijden van overbelasting van de handen kan de kans op het ontwikkelen van artrose verminderen.

Artrose in de handen is een aandoening die de kwaliteit van leven kan verminderen. Hoewel het een ongeneeslijke aandoening is, zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden die kunnen helpen bij het verminderen van de pijn en stijfheid in de handen. Het is belangrijk om de levensstijl aan te passen en preventieve maatregelen te nemen om verdere schade aan de handen te voorkomen. Als je last hebt van pijnlijke handen, is het raadzaam om een ​​arts te raadplegen en de juiste behandeling te krijgen.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *