Nierbekkenontsteking zonder koorts

Nierbekkenontsteking, ook wel pyelonefritis genoemd, is een ontsteking van het nierbekken en de daarbij behorende structuren. Het is een ernstige aandoening die gepaard gaat met symptomen als koorts, rillingen en flankpijn. Echter is het mogelijk dat je een nierbekkenontsteking hebt zonder koorts. In dit artikel gaan we dieper in op de symptomen, oorzaken en behandelingen van nierbekkenontsteking zonder koorts.

Wat is nierbekkenontsteking?

Nierbekkenontsteking is een ziekte van de urinewegen waarbij er sprake is van een ontsteking van het nierbekken en de daarbij behorende structuren. Het wordt vaak veroorzaakt door bacteriën, die via de urineleider in de nieren terechtkomen en daar een ontstekingsreactie veroorzaken.

Symptomen van nierbekkenontsteking zonder koorts

Symptomen die kunnen optreden bij een nierbekkenontsteking zonder koorts zijn onder andere:

– Pijn in de flanken, rug, buik of zij
– Misselijkheid
– Braken
– Vermoeidheid
– Verminderde eetlust
– Brandend gevoel tijdens het plassen
– Vaak moeten plassen
– Pijnlijke urinelozing
– Troebele urine
– Bloed in de urine

Deze symptomen kunnen variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben alleen last van milde symptomen, terwijl anderen ernstige symptomen hebben.

Oorzaken van nierbekkenontsteking zonder koorts

Er zijn verschillende oorzaken voor nierbekkenontsteking zonder koorts, waaronder:

– Een lage weerstand door bijvoorbeeld een andere ziekte
– Een verminderde nierfunctie
– Een zwangerschap
– Chronische nierziekten
– Een aangeboren afwijking aan de urinewegen
– Een abnormale urinestroom of urinewegobstructie
– Een anatomische afwijking van de urinewegen zoals een vernauwing van de urineleider
– Het herhaaldelijk terugkeren van urineweginfecties

Diagnose van nierbekkenontsteking zonder koorts

De diagnose van nierbekkenontsteking zonder koorts wordt gesteld door middel van verschillende onderzoeken, zoals een urineonderzoek, bloedonderzoek, echografie en een CT-scan. Hiermee kan de arts vaststellen of er sprake is van een ontsteking van het nierbekken en de bijbehorende structuren.

Behandeling van nierbekkenontsteking zonder koorts

De behandeling van nierbekkenontsteking zonder koorts bestaat vaak uit antibiotica om bacteriële infecties te bestrijden. Daarnaast is het belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen en rust te nemen. Wanneer de ontsteking ernstig is, kan een ziekenhuisopname noodzakelijk zijn.

Complicaties

Als een nierbekkenontsteking niet op tijd wordt behandeld, kunnen er ernstige complicaties optreden. Een nierbekkenontsteking kan zich bijvoorbeeld verspreiden naar andere organen en kan leiden tot permanente nierschade.

Preventie

Om een nierbekkenontsteking te voorkomen, is het belangrijk om voldoende water te drinken, na het plassen goed af te vegen en regelmatig de wc te bezoeken. Daarnaast is het belangrijk om een gezonde levensstijl aan te houden en regelmatig te sporten.

Conclusie

Nierbekkenontsteking zonder koorts is een ernstige aandoening die gepaard gaat met symptomen als pijn in de flanken, misselijkheid en vermoeidheid. Het is belangrijk om bij deze symptomen direct een arts te raadplegen en een juiste diagnose te stellen. Behandeling bestaat vaak uit antibiotica en voldoende rust. Om een nierbekkenontsteking te voorkomen, is het belangrijk om een gezonde levensstijl aan te houden en regelmatig te sporten.

Veelgestelde vragen

1. Kun je een nierbekkenontsteking hebben zonder koorts?
Ja, het is mogelijk om een nierbekkenontsteking te hebben zonder koorts.

2. Hoe wordt een nierbekkenontsteking zonder koorts vastgesteld?
Een diagnose van nierbekkenontsteking zonder koorts kan worden gesteld door middel van verschillende onderzoeken, zoals een urineonderzoek, bloedonderzoek, echografie en een CT-scan.

3. Is nierbekkenontsteking zonder koorts gevaarlijk?
Ja, een nierbekkenontsteking kan leiden tot ernstige complicaties als deze niet op tijd wordt behandeld.

4. Wat zijn de risicofactoren voor het krijgen van een nierbekkenontsteking zonder koorts?
Factoren die het risico op het krijgen van een nierbekkenontsteking verhogen zijn onder andere een verminderde nierfunctie, herhaaldelijk terugkerende urineweginfecties en een verzwakt immuunsysteem.

5. Hoe kan ik een nierbekkenontsteking zonder koorts voorkomen?
Om een nierbekkenontsteking te voorkomen, is het belangrijk om voldoende water te drinken, na het plassen goed af te vegen en regelmatig de wc te bezoeken. Daarnaast is het belangrijk om een gezonde levensstijl aan te houden en regelmatig te sporten.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *