Myositis

Myositis is een zeldzame auto-immuunaandoening die skeletspieren aantast. Het is een term die verwijst naar een groep aandoeningen die gezwollen en ontstoken spieren veroorzaken. In dit artikel zullen we de oorzaken, symptomen en behandeling van myositis bespreken.

Wat is Myositis?

Myositis is een auto-immuunaandoening die ontsteking van de spieren veroorzaakt. Het is een groep van ziekten die allemaal dezelfde symptomen en kenmerken delen. Gemeenschappelijke symptomen zijn onder andere zwakte en/of pijn in de spieren van nek, schouders, heupen, rug, en in sommige gevallen ook van de ademhalings- en keelspieren.

Oorzaken van Myositis

Hoewel de oorzaak van Myositis onduidelijk is, geloven artsen dat het een auto-immuunziekte is die veroorzaakt wordt door een verstoord immuunsysteem. Een verstoord immuunsysteem valt de eigen weefselcellen van het lichaam aan, waardoor spierweefsel, bloedvaten en zenuwen beschadigd raken.

Soorten Myositis

Er zijn vier soorten Myositis, namelijk:

**1. Dermatomyositis**
Dit type Myositis veroorzaakt huidproblemen, evenals ontsteking en zwakte in de spieren.

**2. Polymyositis**
Deze vorm van Myositis veroorzaakt ernstige spierzwakte en -afbraak. Het kan ook de slokdarm, strottenhoofdspieren en de hartspier aantasten.

**3. Inclusion Body Myositis**
Dit is de meest voorkomende vorm van Myositis bij mensen ouder dan 50 jaar. Het veroorzaakt spierzwakte, voornamelijk in de bovenarmen en benen.

**4. Juveniele Myositis**
Dit type Myositis treft kinderen onder de 16 jaar. Het heeft dezelfde kenmerken en symptomen als volwassen Myositis, met uitzondering van het feit dat het soms gepaard gaat met interne ontsteking.

Symptomen van Myositis

Er zijn veel symptomen van Myositis, waaronder:

– Spierzwakte
– Vermoeidheid
– Gewrichtspijn
– Gezwollen handen/voeten
– Ademhalingsproblemen
– Keelinfecties
– Huidproblemen

Diagnostiek van Myositis

De diagnose van Myositis vereist een aantal tests. De arts zal beginnen met een bloedonderzoek, EMG (electromyogram)-test, MRI-scan en een biopsie van het spierweefsel. Aan de hand van deze test zal de arts kunnen bepalen of u lijdt aan Myositis en zo ja, welk type.

Behandeling van Myositis

Er is geen genezing voor Myositis, maar er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden beschikbaar. Artsen zullen in eerste instantie medicijnen voorschrijven om de ontsteking te verminderen en de spierkracht te herstellen. Als medicijnen niet werken, kunnen artsen een intraveneuze infusie met immuunglobuline of plasmawisselingen voorschrijven.

Het belang van fysiotherapie

Fysiotherapie kan patiënten helpen hun spierkracht en mobiliteit te herstellen. Therapie kan ook helpen om pijn in de spieren te verminderen en de patiënt te helpen weer normaal te functioneren.

Het belang van voeding

Het is belangrijk voor mensen met Myositis om een gezonde, uitgebalanceerde voeding te volgen om de spieren sterk en gezond te houden en ondervoeding te voorkomen.

Het belang van ondersteuning

Myositis kan leiden tot gevoelens van isolatie en eenzaamheid. Het is belangrijk om met vrienden en familie te praten en om de hulp van een counselor of therapeut in te roepen om de mentale en emotionele effecten van Myositis te bespreken.

Nieuwe behandelingsopties

Onderzoek naar Myositis gaat door en er zijn enkele veelbelovende nieuwe behandelingsopties beschikbaar. Dit omvat onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen die gericht zijn op de mechanismen die Myositis veroorzaken.

Risicofactoren van Myositis

Hoewel elke persoon Myositis kan krijgen, kan het meer risico lopen bij sommige mensen, waaronder:

– Vrouwen
– Personen ouder dan 60 jaar
– Personen met andere auto-immuunziekten
– Personen met kanker

Mogelijke complicaties van Myositis

Myositis kan leiden tot diverse complicaties, zoals ernstige spierzwakte, moeilijk slikken, longziekte en huidproblemen zoals littekens. Het is belangrijk om onmiddellijk een arts te raadplegen als u de symptomen van Myositis ervaart.

Conclusie

Myositis is een aandoening die ontsteking en zwakte in de spieren veroorzaakt. Hoewel er geen genezing voor Myositis is, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar, waaronder medicatie en fysiotherapie. Het is belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken als u de symptomen van Myositis ervaart om complicaties te voorkomen.

Veelgestelde vragen

**1. Is Myositis besmettelijk?**
Nee, Myositis is niet besmettelijk. Het is een auto-immuunaandoening die wordt veroorzaakt door het verstoord immuunsysteem.

**2. Kan Myositis worden genezen?**
Nee, er is geen genezing voor Myositis, maar er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar om de symptomen te bestrijden en de spierkracht te herstellen.

**3. Kan voeding helpen bij het beheren van Myositis?**
Ja, het volgen van een gezonde, uitgebalanceerde voeding kan helpen bij het beheren van Myositis en het voorkomen van ondervoeding.

**4. Kan Myositis leiden tot andere complicaties?**
Ja, Myositis kan leiden tot verschillende complicaties, waaronder ernstige spierzwakte, longziekte en huidproblemen zoals littekens.

**5. Is fysiotherapie effectief bij de behandeling van Myositis?**
Ja, fysiotherapie is een belangrijk onderdeel van de behandeling van Myositis omdat het kan helpen de spierkracht en mobiliteit te herstellen.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *