Fybromyalgie

Fybromyalgie is een complexe aandoening die zich uit in chronische pijn, stijfheid en vermoeidheid. Voor mensen die lijden aan fybromyalgie is het dagelijkse leven een uitdaging. Met name het onbegrip vanuit de omgeving kan een grote rol spelen bij de levenskwaliteit van mensen met fybromyalgie. In dit artikel gaan we in op de symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling van deze chronische pijnstoornis.

Symptomen

Mensen met fybromyalgie ervaren veel verschillende klachten. De meest voorkomende symptomen zijn pijn en stijfheid in het hele lichaam en extreem vermoeidheid. Daarnaast kunnen ook concentratieproblemen en slaapproblemen optreden. Mensen met fybromyalgie hebben vaak last van bepaalde pijnpunten op het lichaam, vooral in de spieren en gewrichten.

Pijnpunten

Er zijn specifieke pijnpunten op het lichaam die bij fybromyalgie vaak voorkomen. Dit worden ook wel de ‘tender points’ genoemd. Bij druk op deze punten kunnen mensen met fybromyalgie veel pijn ervaren. De meest voorkomende tender points bij fybromyalgie zijn:

– Beide zijden van het lichaam ter hoogte van de nek, de schouders en de borstkas.
– Bovenarmen en onderarmen.
– Billen en heupen.
– Knieën en de binnenkant van de ellebogen.

Oorzaken

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over de oorzaken van fybromyalgie. Onderzoek wijst echter uit dat diverse factoren een rol kunnen spelen bij het ontstaan van fybromyalgie. Hierbij kunt u onder andere denken aan fysieke en psychische factoren.

Fysieke factoren

Fysieke factoren die bijdragen aan het ontwikkelen van fybromyalgie kunnen bijvoorbeeld een blessure zijn of een infectieziekte. Bij mensen met fybromyalgie gaat het mis in de manier waarop het zenuwstelsel pijnprikkels verwerkt. Hierbij kan overmatige stress op het lichaam leiden tot een overactief zenuwstelsel.

Psychische factoren

Ook psychische factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van fybromyalgie. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan angst, stress en trauma’s. Bij mensen met fybromyalgie is er vaak sprake van verschillende psychische klachten, zoals angsten en depressie.

Diagnose

Het stellen van de diagnose fybromyalgie is vaak lastig. Dit komt omdat de symptomen van fybromyalgie veel overeenkomsten hebben met andere aandoeningen. Er bestaat geen specifieke test om fybromyalgie vast te stellen. Meestal wordt de diagnose vastgesteld op basis van een gesprek en een lichamelijk onderzoek.

Diagnosecriteria

In 1992 is er een methode ontwikkeld om fybromyalgie vast te stellen aan de hand van specifieke diagnosecriteria. Hiervoor moet iemand aan de volgende voorwaarden voldoen:

– Er is sprake van pijn op minstens drie verschillende plekken op het lichaam gedurende minstens drie maanden.
– De pijn wordt als hevig en brandend ervaren.
– Er is sprake van stijfheid in de spieren, vooral na rust of inactiviteit.
– Er zijn geen andere aandoeningen die de klachten kunnen verklaren.

Behandeling

Momenteel bestaat er nog geen behandeling die fybromyalgie volledig kan genezen. De behandeling is er vooral op gericht om de klachten te verminderen. Hierbij kunt u denken aan:

– Pijnbestrijding
– Fysiotherapie
– Psychologische behandeling, zoals cognitieve gedragstherapie

Medicijnen

Als pijnbestrijding worden vaak medicijnen voorgeschreven, zoals pijnstillers en antidepressiva. Antidepressiva worden voorgeschreven omdat deze middelen de pijndrempel kunnen verhogen. Ook kunnen ze helpen bij slaapproblemen.

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan helpen om de spieren te versterken en soepel te houden. Dit kan bijdragen aan het verminderen van de pijnklachten. Ook kan fysiotherapie helpen bij het verbeteren van de algehele conditie.

Psychologische behandelingen

Bij fybromyalgie is er vaak sprake van onbegrip in de omgeving. Daarom kan er gekozen worden voor psychologische behandelingen, zoals cognitieve gedragstherapie. Deze therapie leert mensen met fybromyalgie om beter om te gaan met de klachten en begrip te krijgen vanuit de omgeving.

Conclusie

Fybromyalgie is een aandoening die veel invloed kan hebben op het dagelijks leven. Het is bovendien een aandoening waarbij nog veel onduidelijkheid bestaat over de oorzaken en de behandeling. Het stellen van de diagnose is vaak lastig en er is momenteel nog geen behandeling die volledig kan genezen. Toch is er wel behandeling mogelijk die kan bijdragen aan het verminderen van klachten.

Veelgestelde vragen

1. Is fybromyalgie een reumatische aandoening?

Fybromyalgie wordt vaak gezien als een reumatische aandoening, maar het is geen vorm van ontstekingsreuma.

2. Kan fybromyalgie erfelijk zijn?

Er is momenteel geen duidelijk bewijs dat fybromyalgie erfelijk is. Toch kan er sprake zijn van een genetische aanleg.

Nee, fybromyalgie is niet hetzelfde als het chronisch vermoeidheidssyndroom. Wel zijn er veel overeenkomsten tussen deze aandoeningen, zoals vermoeidheidsklachten.

Er is momenteel geen wetenschappelijk bewijs dat voeding een directe invloed heeft op fybromyalgie klachten. Wel kan een gezonde leefstijl helpen bij het verminderen van klachten.

Ja, overmatige inspanning kan klachten veroorzaken bij mensen met fybromyalgie. Het is echter wel belangrijk om te blijven bewegen. Mensen met fybromyalgie kunnen bijvoorbeeld baat hebben bij fysiotherapie om de spieren soepel te houden.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *