Stekende pijn in hiel bij rust

Heb je last van een scherpe, stekende pijn in je hiel wanneer je in rust bent? Dit kan een teken zijn van verschillende aandoeningen die deze specifieke pijn veroorzaken. In dit artikel bespreken we oorzaken, symptomen en behandelingsmogelijkheden voor stekende pijn in de hiel bij rust.

Wat is stekende pijn in de hiel bij rust?

Stekende pijn in de hiel bij rust is een symptoom dat kan veroorzaakt worden door verschillende aandoeningen. Het treedt op wanneer je in rust bent en kan variëren van mild tot ernstig. De pijn kan aanvoelen als een scherpe, stekende pijn die je uit je slaap kan houden.

Oorzaken van stekende pijn in de hiel bij rust

Er zijn verschillende aandoeningen die stekende pijn in de hiel bij rust kunnen veroorzaken. Dit zijn de meest voorkomende:

Hielspoor

Een hielspoor is een botuitsteeksel aan de onderkant van je hiel. Het ontstaat door overbelasting van de peesplaat die over je voetboog loopt. De pijn is vergelijkbaar met een stekende pijn in de hiel bij rust.

Fasciitis plantaris

Fasciitis plantaris is een ontsteking van de peesplaat onder je voet en komt vaak voor bij hardlopers en sporters. Het kan ook stekende pijn in de hiel bij rust veroorzaken.

Tarsaal tunnel syndroom

Tarsaal tunnel syndroom is een aandoening waarbij een zenuw die door de binnenzijde van je enkel naar je voet loopt, bekneld raakt. Dit kan uitstralende pijn in de hiel veroorzaken.

Symptomen van stekende pijn in de hiel bij rust

Het belangrijkste symptoom van stekende pijn in de hiel bij rust is de pijn zelf. Dit kan variëren van mild tot ernstig en kan langdurig aanhouden. Andere symptomen die kunnen optreden zijn:

– Moeilijkheden met lopen
– Stijfheid in je voet
– Pijn bij het staan in de ochtend
– Gezwollen voet

Diagnose en behandeling van stekende pijn in de hiel bij rust

Als je last hebt van stekende pijn in de hiel, is het belangrijk om je arts te raadplegen voor een diagnose. Meestal zal je arts een combinatie van fysieke tests en beeldvorming gebruiken om de oorzaak van de pijn vast te stellen.

Behandelingsmogelijkheden

De behandeling van stekende pijn in de hiel bij rust hangt af van de oorzaak van de pijn. Dit zijn enkele veelvoorkomende behandelingsmogelijkheden:

– Rust en ijs
– Fysiotherapie
– Steunzolen
– Medicijnen
– Schoenadvies
– Shockwave therapie
– Chirurgie

Veelgestelde vragen over stekende pijn in de hiel bij rust

1. Hoe lang duurt het voordat de pijn verdwijnt?

Dit hangt af van de oorzaak van de pijn en de gekozen behandelingsmogelijkheid. Sommige aandoeningen kunnen enkele weken tot enkele maanden duren om te genezen.

2. Wat kan ik doen om de pijn te verlichten?

Rust en ijs kunnen helpen om de pijn te verlichten. Daarnaast kan je arts pijnstillers voorschrijven.

3. Moet ik stoppen met sporten?

Dit hangt af van de oorzaak van de pijn en is een beslissing die je samen met je arts kunt nemen. In sommige gevallen kan een alternatieve vorm van bewegen worden aanbevolen, terwijl in andere gevallen rust de beste oplossing is.

4. Kan stekende pijn in de hiel bij rust vanzelf verdwijnen?

Dit hangt af van de oorzaak van de pijn. In sommige gevallen kan de pijn vanzelf verdwijnen, terwijl in andere gevallen behandeling noodzakelijk is.

5. Kan een verkeerde schoenkeuze stekende pijn in de hiel bij rust veroorzaken?

Ja, een verkeerde schoenkeuze kan stekende pijn in de hiel veroorzaken. Het is belangrijk om schoenen te kiezen die goed passen en voldoende steun bieden.

Conclusie

Stekende pijn in de hiel bij rust kan een teken zijn van verschillende onderliggende aandoeningen. Het is belangrijk om een arts te raadplegen voor een diagnose en behandeling. Veelvoorkomende behandelingen zijn rust en ijs, fysiotherapie, orthopedische schoenen en in sommige gevallen zelfs chirurgie. Met de juiste behandeling en adequate rust zou de pijn moeten afnemen en kan je terugkeren naar normale activiteiten.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *