Quervain

Quervain, ook wel bekend als Quervain tendinitis, is een aandoening die pijn en zwelling veroorzaakt in de duimzijde van de pols. Dit wordt meestal veroorzaakt door het overmatig gebruik van de duim en de pols, zoals bij het tillen van zware voorwerpen of bij het typen op een toetsenbord. De symptomen van Quervain zijn pijn, zwelling en gevoeligheid aan de duimzijde van de pols, stijfheid bij het bewegen van de duim en moeite met het vastgrijpen van voorwerpen.

Sommige mensen hebben een hoger risico op het ontwikkelen van Quervain dan anderen. Risicofactoren zijn onder andere herhaalde overbelasting van de pols en duim, werken in een baan waarbij veel op de computer getypt moet worden en regelmatig werken met handgereedschap.

Om Quervain te diagnosticeren, zal een arts een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren en vragen stellen over de symptomen van de patiënt. De arts zal mogelijk ook röntgenfoto’s maken om eventuele andere oorzaken van de pijn uit te sluiten. Een test genaamd Finkelstein test kan ook worden uitgevoerd om te zien of er sprake is van Quervain.

Behandelingen voor Quervain zijn onder andere rust en het beperken van activiteiten die de symptomen verergeren. Fysiotherapie kan ook helpen om de spieren rond de pols en duim te versterken en te stabiliseren. Als deze behandelingen niet werken, kan cortisoninjectie in het gebied worden gegeven of kan een operatie worden overwogen.

Om Quervain te voorkomen, is het belangrijk om de pols en duim niet te overbelasten. Houd tijdens het werken op de computer een goede houding aan, vermijd het tillen van zware voorwerpen en gebuik ergonomisch handgereedschap. Bovendien kan het helpen om regelmatig stretch- en spierversterkende oefeningen te doen.

Quervain is een veel voorkomende aandoening tijdens de zwangerschap en kort na de bevalling. Dit komt omdat de hormonale veranderingen tijdens deze periodes kunnen leiden tot zwellingen in de pols en duim. Het is belangrijk om extra voorzichtig te zijn en om regelmatig rust- en stretchoefeningen te doen.

Sporters hebben ook een hoger risico op het ontwikkelen van Quervain, vooral als ze sporten die de pols en duim belasten, zoals tennis of golf. Het is belangrijk om tijdens het sporten goede technieken te gebruiken en regelmatig te rusten.

Stress kan ook Quervain veroorzaken, vooral als het stress is die gepaard gaat met fysieke inspanning en overbelasting van de pols en duim. Het is belangrijk om te leren hoe om te gaan met stress en om regelmatig te rusten om overbelasting van de pols en duim te voorkomen.

Het herstel van Quervain kan enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Patiënten worden aangemoedigd om tijdens het herstel regelmatig rust te nemen en de aanbevolen oefeningen te doen om de pols en duim te versterken.

Voor meer informatie over Quervain, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts of specialist. Zij kunnen u voorzien van de juiste informatie en u doorverwijzen naar een fysiotherapeut of andere gezondheidsprofessional die u kan helpen om te herstellen van deze aandoening.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *