Pijn binnenkant voet onder enkel

Als je last hebt van pijn aan de binnenkant van je voet, net onder de enkel, kan dit ernstig ongemak veroorzaken tijdens het lopen. Dit type pijn kan verschillende oorzaken hebben, variërend van een blessure tot een aandoening. Het is belangrijk om de oorzaak van de pijn te achterhalen om de juiste behandeling te kunnen krijgen en de pijn te verlichten. In dit artikel behandelen we de meest voorkomende oorzaken van pijn aan de binnenkant van de voet onder de enkel en bieden we tips voor behandeling en preventie.

Oorzaken van pijn aan de binnenkant van de voet onder de enkel

1. Fasciitis plantaris

De plantaire fascia is een dikke band van weefsel die loopt van de hiel tot aan de voorkant van de voet. Wanneer deze overbelast raakt, kan deze ontsteken en pijn veroorzaken aan de onderkant van de voet, vooral rond de hiel en vooraan. Dit wordt fasciitis plantaris genoemd.

2. Shin splints

Shin splints, ook bekend als mediaal tibiaal stresssyndroom, is een overbelastingsblessure die vaak voorkomt bij hardlopers. Het wordt veroorzaakt door het herhaaldelijk beoefenen van sporten zoals hardlopen en springen, waarbij de spieren die de enkel ondersteunen overbelast raken en pijn veroorzaken aan de binnenzijde van het scheenbeen.

3. Verstuikingen en verrekkingen

Een verstuiking of verrekking aan de enkel of voet kan pijn veroorzaken aan de binnenzijde van de voet en onder de enkel. Dit kan gebeuren als gevolg van een verkeerde landing na het springen, het verdraaien van de voet tijdens het lopen of het dragen van ongeschikte schoenen.

4. Stressfracturen

Stressfracturen in de voet en enkel komen vaak voor bij atleten en mensen die regelmatig sporten en worden veroorzaakt door herhaaldelijke, langdurige impact op de voet. Dit kan leiden tot een haarlijnfractuur in het bot, wat erg pijnlijk kan zijn.

5. Morton’s neuroma

Morton’s neuroma is een aandoening die wordt veroorzaakt door een zenuw die wordt samengedrukt tussen de botten van de voet. Dit veroorzaakt pijn aan de onderkant van de voet en in sommige gevallen ook op de bovenkant van de voet.

6. Tarsaal tunnel syndroom

Het tarsale tunnel syndroom is een aandoening waarbij een zenuw, die zich aan de binnenzijde van de enkel bevindt, onder druk komt te staan en pijn kan veroorzaken aan de binnenzijde van de voet en de enkel.

Behandeling en preventie van pijn aan de binnenkant van de voet onder de enkel

1. Rust

Als u last heeft van pijn aan de binnenkant van de voet onder de enkel, is het belangrijk om rust te nemen en de voet niet te belasten. Verminder de activiteit die de pijn veroorzaakt en neem pauzes om de voet te laten rusten.

2. Ice packs

Ice packs kunnen helpen de pijn te verminderen en ontstekingen te verminderen. Gebruik een ice pack op de pijnlijke plek gedurende 20 minuten per keer, meerdere keren per dag.

3. Massage

Een zachte voetmassage kan de spieren en pezen in de voet ontspannen en de bloedcirculatie verbeteren.

4. Schoenen met goede ondersteuning

Schoenen met goede ondersteuning kunnen de druk op de voet verminderen. Dit kan helpen bij het voorkomen van verwondingen en het verminderen van pijn.

5. Fysiotherapie

Als uw pijn aanhoudt, kan fysiotherapie helpen bij het versterken van de spieren in de voet en enkel of bij het bepalen van de juiste behandeling voor uw specifieke probleem.

Conclusie

Er zijn verschillende oorzaken van pijn aan de binnenkant van de voet onder de enkel, variërend van overbelasting tot aandoeningen zoals Morton’s neuroma. Het is belangrijk om de oorzaak van de pijn te achterhalen om de juiste behandeling te krijgen. Rust, ijspakkingen, massage en het dragen van geschikte schoenen zijn allemaal nuttige manieren om pijn te verminderen en toekomstige problemen te voorkomen.

Veelgestelde vragen

1. Kan pijn aan de binnenkant van de voet onder de enkel worden veroorzaakt door hielspoor?

Hielspoor is een aandoening die pijn aan de onderkant van de hiel kan veroorzaken, maar geen directe oorzaak is van pijn aan de binnenkant van de voet onder de enkel.

2. Kan pijn aan de binnenkant van de voet onder de enkel worden veroorzaakt door platvoeten?

Ja, platvoeten kunnen ervoor zorgen dat het gewicht van het lichaam onevenredig wordt verdeeld, wat kan leiden tot pijn aan de binnenkant van de voet onder de enkel.

3. Moet ik een arts raadplegen als de pijn aanhoudt?

Ja, als de pijn aanhoudt, is het raadzaam om een arts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen en de juiste behandeling te krijgen.

4. Kunnen oude schoenen bijdragen aan pijn aan de binnenkant van de voet onder de enkel?

Ja, versleten of ongeschikte schoenen kunnen bijdragen aan het veroorzaken van pijn aan de binnenkant van de voet onder de enkel.

5. Is stretchen een goede manier om pijn te voorkomen?

Ja, regelmatig strekken van de spieren in de voet en enkel kan helpen bij het voorkomen van pijn en het verbeteren van de algehele voetgezondheid.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *