Van ontstoken tandvlees afkomen

Ontstoken tandvlees is een veelvoorkomend probleem dat leidt tot roodheid, zwelling, bloeding en gevoeligheid. Het kan variëren van mild tot ernstig en kan zelfs leiden tot parodontitis als het onbehandeld blijft. Gelukkig zijn er effectieve manieren om van ontstoken tandvlees af te komen. In dit artikel bespreken we tips om ontstoken tandvlees te voorkomen en behandelingen om het te genezen.

Hoe ontstaat ontstoken tandvlees?

Ontstoken tandvlees ontstaat meestal door tandplak, een kleverige film van bacteriën die zich op en tussen tanden en kiezen vormt. Als tandplak niet wordt verwijderd door regelmatig te poetsen en flossen, kan het ontstekingen veroorzaken. Andere factoren zoals hormonale veranderingen, stress, roken, slechte voeding en bepaalde medicijnen kunnen bijdragen aan ontstoken tandvlees.

Tips om ontstoken tandvlees te voorkomen

– Poets regelmatig en grondig je tanden en tandvlees met een zachte tandenborstel en tandpasta met fluoride.
– Flos dagelijks tussen je tanden en kiezen om tandplak te verwijderen.
– Spoel je mond met mondwater om bacteriën te doden en ontstekingen te verminderen.
– Eet een gezond dieet met veel groenten en fruit en weinig suiker en koolhydraten.
– Verminder stress door voldoende te slapen, te ontspannen en te bewegen.
– Stop met roken om de bloedtoevoer naar het tandvlees te verbeteren en ontstekingen te verminderen.

Behandelingen voor ontstoken tandvlees

Als je al ontstoken tandvlees hebt, zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om het te genezen:

Professionele reiniging

Een tandarts of mondhygiënist kan tandplak en tandsteen veilig verwijderen met behulp van professionele instrumenten en technieken. Dit proces staat bekend als scaling en root planing en kan helpen ontstekingen en bloedingen te verminderen.

Antibacteriële mondspoelingen

Mondspoelingen met antibacteriële ingrediënten zoals chloorhexidine kunnen helpen bij het doden van bacteriën en ontstekingen verminderen. Het is belangrijk om de instructies van de tandarts te volgen bij het gebruik van deze mondspoelingen, omdat ze mogelijk bijwerkingen hebben.

Antibiotica

Soms kan een tandarts of mondhygiënist antibiotica voorschrijven om ernstige ontstekingen te behandelen. Antibiotica kunnen in de vorm van pillen, gels of crèmes worden voorgeschreven, afhankelijk van de ernst van de infectie.

Chirurgie

Als ontstoken tandvlees niet op de traditionele manier kan worden behandeld, kan een tandarts of kaakchirurg een operatie aanbevelen om het tandvlees te repareren en de gezondheid van de tanden en kiezen te behouden.

Hoe lang duurt het om ontstoken tandvlees te genezen?

De genezingstijd van ontstoken tandvlees varieert afhankelijk van de ernst van de infectie en de behandelingen die worden gebruikt. Over het algemeen kan het enkele dagen tot enkele weken duren voordat ontstekingen verminderen en symptomen verdwijnen. Het is belangrijk om je mondhygiëne te blijven onderhouden om te voorkomen dat ontstoken tandvlees terugkomt.

Wanneer moet ik naar de tandarts?

Als je vermoedt dat je ontstoken tandvlees hebt, is het belangrijk om contact op te nemen met je tandarts. Ze kunnen de ernst van de infectie beoordelen en de beste behandelingsopties aanbevelen. Het is ook een goed idee om regelmatig naar de tandarts te gaan voor controles en professionele reinigingen om tandvleesproblemen te voorkomen.

Kan ik ontstoken tandvlees thuis behandelen?

Hoewel professionele behandelingen effectiever zijn voor het genezen van ontstoken tandvlees, zijn er enkele dingen die je thuis kunt doen om de symptomen te verminderen:

– Spoel je mond regelmatig met zoutwater om bacteriën te doden en ontstekingen te verminderen.
– Gebruik een warm kompres om de pijn en zwelling te verminderen.
– Vermijd hard voedsel dat de ontsteking kan irriteren.
– Gebruik pijnstillers zoals paracetamol om de pijn te verlichten.

Hoe kan ik ontstoken tandvlees voorkomen?

De beste manier om ontstoken tandvlees te voorkomen is door regelmatig te poetsen en te flossen, een gezond dieet te hebben en stress te verminderen. Zorg ervoor dat je regelmatig naar de tandarts gaat voor controles en professionele reinigingen. Stop ook met roken en vermijd slechte gewoonten zoals nagelbijten en tandenknarsen.

Kan ontstoken tandvlees ernstige gevolgen hebben?

Onbehandelde ontstoken tandvlees kan leiden tot parodontitis, een ernstigere vorm van tandvleesontsteking die het weefsel en bot rondom de tanden en kiezen aantast. Parodontitis kan leiden tot tandverlies en zelfs tot ernstige gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen en diabetes. Het is dus belangrijk om ontstoken tandvlees tijdig te behandelen.

Conclusie

Ontstoken tandvlees is een veelvoorkomend probleem dat kan leiden tot ernstigere tandheelkundige problemen als het onbehandeld blijft. Gelukkig zijn er effectieve manieren om het te behandelen en te voorkomen. Door regelmatig te poetsen en te flossen, een gezond dieet te hebben, stress te verminderen en regelmatig naar de tandarts te gaan, kun je ontstoken tandvlees voorkomen. Als je al ontstoken tandvlees hebt, zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om het te genezen en de gezondheid van je tanden en kiezen te behouden.

Veelgestelde vragen

1. Wat zijn de symptomen van ontstoken tandvlees?
2. Kan ontstoken tandvlees vanzelf genezen?
3. Is ontstoken tandvlees besmettelijk?
4. Hoe kan ik ontstoken tandvlees natuurlijk behandelen?
5. Wat gebeurt er als ontstoken tandvlees onbehandeld blijft?

1. Wat zijn de symptomen van ontstoken tandvlees?

De symptomen van ontstoken tandvlees zijn onder meer roodheid, zwelling, bloeding en gevoeligheid van het tandvlees. Je kunt ook slechte adem hebben en merken dat je tanden losraken of uit elkaar gaan.

2. Kan ontstoken tandvlees vanzelf genezen?

Milde vormen van ontstoken tandvlees kunnen vanzelf genezen met goede mondhygiëne. Maar als de infectie ernstiger is, is professionele behandeling vereist om het te genezen.

3. Is ontstoken tandvlees besmettelijk?

Ontstoken tandvlees is geen besmettelijke aandoening. Tandplak is echter besmettelijk en kan van persoon op persoon worden overgedragen als tandenborstels of andere mondhygiëne-instrumenten worden gedeeld.

4. Hoe kan ik ontstoken tandvlees natuurlijk behandelen?

Sommige natuurlijke remedies zoals olietrekken, kruidnagelolie en theeboomolie kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en pijn bij ontstoken tandvlees. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van natuurlijke remedies en altijd advies te vragen aan een tandarts.

5. Wat gebeurt er als ontstoken tandvlees onbehandeld blijft?

Als ontstoken tandvlees onbehandeld blijft, kan het leiden tot parodontitis, een ernstigere vorm van tandvleesontsteking die het weefsel en bot rondom de tanden en kiezen aantast. Dit kan uiteindelijk leiden tot tandverlies en gezondheidsproblemen. Daarom is het belangrijk om ontstoken tandvlees tijdig te behandelen.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *