Tand doet pijn bij aanraking

Het is een veelvoorkomend probleem: tandpijn die verergert bij aanraking of druk. Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan bijdragen aan angst voor tandheelkundige behandelingen. Maar wat zijn eigenlijk de oorzaken van deze pijn en wat kun je eraan doen? In dit artikel zullen we deze vragen bespreken en u voorzien van belangrijke informatie over tandpijn bij aanraking.

Oorzaken van tandpijn bij aanraking

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van tandpijn die verergert bij aanraking of druk. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

Tandbederf

Tandbederf, ook wel gaatjes genoemd, is een veelvoorkomende oorzaak van tandpijn bij aanraking. De bacteriën die zich in deze gaatjes hebben genesteld, tasten de dentine lagen onder het glazuur aan, waardoor de tanden gevoelig worden.

Gebroken tand of vulling

Een gebroken tand of vulling kan ook pijn veroorzaken bij aanraking. Als er een stukje van de tand is afgebroken, wordt het blootgestelde deel van de tand gevoeliger voor druk en aanraking.

Tandvleesontsteking

Tandvleesontsteking, ook wel gingivitis genoemd, is een ontsteking van de tandvleesrand die slecht gepaard gaat met roodheid, zwelling en bloeden. Wanneer het tandvlees geïrriteerd is, kan het blootliggende deel van de tand gevoeliger worden voor aanraking.

Tandabces

Een tandabces is een infectie van de tand of het tandvlees die leidt tot ophoping van pus en zwelling in de tand. Deze aandoening veroorzaakt vaak pijn die bij aanraking erger wordt.

Symptomen van tandpijn bij aanraking

Naast gevoeligheid bij aanraking, kunnen er ook andere symptomen optreden bij tandpijn:

– Scherpe of stekende pijn
– Langdurige kloppende of bonzende pijn
– Zwelling rondom de tand
– Bloedend tandvlees
– Koorts

Als u een of meer van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met uw tandarts om de oorzaak van uw pijn te identificeren en te behandelen.

Behandeling van tandpijn bij aanraking

De behandeling van tandpijn bij aanraking hangt af van de onderliggende oorzaak. Hier zijn enkele beschikbare behandelingen:

Tandvulling of wortelkanaalbehandeling

Als tandbederf of een tandabces de oorzaak is van uw pijn, kan uw tandarts een vulling of wortelkanaalbehandeling aanbevelen om de beschadigde tand te repareren. Deze behandelingen kunnen het blootgestelde deel van de tand beschermen en de gevoeligheid verminderen.

Tandheelkundige ingrepen

Als uw tandpijn te wijten is aan een gebroken tand of vulling, kan uw tandarts een tandheelkundige ingreep uitvoeren om de beschadigde tand te repareren. Dit kan een kroon, brug of implantaat omvatten.

Tandvleesbehandelingen

Als tandvleesontsteking de oorzaak is, kan uw tandarts verschillende tandvleesbehandelingen aanbevelen. Dit kan bestaan uit tandsteen verwijderen, parodontale behandeling of, in ernstige gevallen, chirurgie.

Veelgestelde vragen over tandpijn bij aanraking

1. Wat moet ik doen als ik tandpijn heb die verergert bij aanraking?
– Neem contact op met uw tandarts om de oorzaak van uw pijn te identificeren en te behandelen.

2. Hoe kan ik tandpijn voorkomen?
– Poets en flos regelmatig, vermijd suikerrijke of zure voedingsmiddelen en bezoek regelmatig de tandarts.

3. Kan mijn tandpijn vanzelf verdwijnen?
– Het is mogelijk, maar onwaarschijnlijk. Tandpijn is vaak een teken van een onderliggende aandoening die professionele aandacht vereist.

4. Moet ik me zorgen maken als mijn tanden gevoelig zijn voor koud voedsel?
– Gevoelig tandvlees kan het gevolg zijn van een breed scala aan factoren, waaronder veroudering, hormonale veranderingen en tandvleesaandoeningen. Raadpleeg uw tandarts als u zich zorgen maakt.

5. Kan tandpijn bij aanraking duiden op een ernstige aandoening?
– Ja, tandpijn bij aanraking kan een teken zijn van een ernstige aandoening zoals een tandabces. Het is belangrijk om onmiddellijk een afspraak te maken met uw tandarts als u deze symptomen ervaart.

Conclusie

Tandpijn die verergert bij aanraking kan een teken zijn van een onderliggende aandoening die professionele aandacht vereist. Het is belangrijk om regelmatig uw tandarts te bezoeken en uw mondhygiëne op peil te houden om problemen te voorkomen. Als u last heeft van tandpijn, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw tandarts om de oorzaak te identificeren en te behandelen. Door uw mondgezondheid serieus te nemen, kunt u onnodige pijn voorkomen en uw glimlach stralend houden.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *