Pijn in onderarm

Als je weleens pijn hebt gevoeld in je onderarm, of het nu aan de binnenkant of de buitenkant van je arm is, weet je hoe ongemakkelijk en pijnlijk het kan zijn. Pijn in de onderarm kan om verschillende redenen optreden. In dit artikel bespreken we de oorzaken, symptomen en behandelingen van pijn in de onderarm.

Oorzaken van pijn in de onderarm

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot pijn in de onderarm. Hieronder vind je de meest voorkomende.

Letsel

Een van de meest voorkomende oorzaken van pijn in de onderarm is een letsel. Dit kan een blessure zijn aan de spieren, botten, pezen of zenuwen in de onderarm. Sportblessures, auto-ongelukken, vallen en stoten kunnen allemaal leiden tot pijn in de onderarm.

Overbelasting

Overbelasting van de spieren en pezen in de onderarm kan ook leiden tot pijn. Dit kan gebeuren als je dezelfde beweging vaak herhaalt, zoals bijvoorbeeld bij het typen op een computer of het bespelen van een muziekinstrument.

Tennisarm

Tennisarm is een aandoening die pijn veroorzaakt aan de buitenkant van de elleboog en kan uitstralen naar de onderarm en pols. Het komt vaak voor bij tennissers, maar kan ook voorkomen bij mensen die repetitieve arm bewegingen maken.

Carpaal tunnelsyndroom

Het carpaal tunnelsyndroom veroorzaakt pijn, tintelingen en zwakte in de hand en arm en kan uitstralen naar de onderarm. Het wordt veroorzaakt door druk op de mediane zenuw in het polsgebied.

Symptomen van pijn in de onderarm

De symptomen van pijn in de onderarm zijn afhankelijk van de oorzaak van de pijn. Hier zijn de meest voorkomende symptomen:

– Pijn aan de binnenkant of de buitenkant van de onderarm
– Gevoelloosheid of tintelingen in de arm en handen
– Zwelling of roodheid in het getroffen gebied
– Verminderde bewegingsvrijheid
– Krachtverlies in de arm

Behandeling van pijn in de onderarm

De behandeling van pijn in de onderarm is afhankelijk van de oorzaak van de pijn. Hieronder vind je de meest voorkomende behandelingen.

Rust en ijs

Bij een letsel kan rust en ijs helpen om zwelling te verminderen en pijn te verlichten. Het aanbrengen van ijs op het getroffen gebied gedurende 15-20 minuten, en dit herhalen om de twee tot drie uur, kan de pijn verminderen.

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan helpen om de spieren en pezen te versterken en de bewegingsvrijheid te vergroten. Dit kan vooral nuttig zijn bij overbelasting van de spieren en pezen.

Medicijnen

Pijnstillers, zoals ibuprofen en paracetamol, kunnen helpen om de pijn te verminderen en ontstekingen te verminderen.

Operatie

In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de oorzaak van de pijn te verhelpen. Dit is vaak het geval bij carpaal tunnelsyndroom of andere zenuwaandoeningen.

Veelgestelde vragen over pijn in de onderarm

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over pijn in de onderarm, met de bijbehorende antwoorden.

Wat kan pijn aan de binnenkant van mijn onderarm veroorzaken?

Pijn aan de binnenkant van de onderarm kan worden veroorzaakt door overmatig gebruik van de spieren en pezen in de onderarm, carpaal tunnelsyndroom, of letsel aan de elleboog of pols.

Kan een slechte houding leiden tot pijn in de onderarm?

Ja, een slechte houding kan leiden tot pijn in de onderarm. Een slechte houding kan leiden tot overbelasting van de spieren en pezen in de arm.

Kan pijn in de onderarm vanzelf overgaan?

Pijn in de onderarm kan vanzelf verdwijnen als het wordt veroorzaakt door tijdelijke overbelasting of een klein letsel. Maar als de pijn aanhoudt, is het belangrijk om medische hulp te zoeken.

Wat kan ik doen om pijn in de onderarm te voorkomen?

Om pijn in de onderarm te voorkomen, is het belangrijk om voldoende rust te nemen en de spieren en pezen in de arm te versterken. Het is ook belangrijk om een goede houding aan te nemen bij het uitvoeren van taken die de arm belasten.

Is het veilig om te blijven sporten met pijn in de onderarm?

Het is niet aan te raden om door te gaan met sporten als je pijn voelt in je onderarm. Dit kan het letsel verergeren en het herstelproces vertragen. Het is belangrijk om medische hulp te zoeken en advies te vragen aan een fysiotherapeut voordat je weer begint met sporten.

Conclusie

Pijn in de onderarm kan om verschillende redenen optreden, waaronder letsel, overbelasting van de spieren en pezen, carpaal tunnelsyndroom en tennisarm. De symptomen van pijn in de onderarm zijn afhankelijk van de oorzaak van de pijn en kunnen zwelling, gevoelloosheid en tintelingen omvatten. De behandeling van pijn in de onderarm is afhankelijk van de oorzaak en kan rust, ijs, fysiotherapie, medicijnen en in sommige gevallen een operatie omvatten. Het is belangrijk om medische hulp te zoeken als de pijn aanhoudt of ernstig is.

Referenties

1. “Pijn in de arm” Beter Horen. (Geraadpleegd op 5 mei 2020).
2. “Oorzaken pijn in arm” Hier Heb Ik Pijn. (Geraadpleegd op 5 mei 2020).
3. “Pijn in de arm en hand: oorzaken en symptomen” Gezondheidsplein. (Geraadpleegd op 5 mei 2020).
4. “Behandeling van pijn in de arm” Orthopedie. (Geraadpleegd op 5 mei 2020).


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *