Pijn pols

Heb je last van pijn in je pols en weet je niet wat de oorzaak is? Pijn in de pols kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, en het kan het dagelijkse leven behoorlijk belemmeren. In dit artikel zullen we ingaan op de oorzaken en symptomen van pijn in de pols, en ook enkele behandelingen bespreken om de pijn te verlichten.

Wat is polspijn?

Pijn in de pols kan variëren van mild tot ernstig en kan een plotseling of geleidelijk begin hebben. De pols is het gewricht dat de onderarm verbindt met de hand en bestaat uit acht polsbeenderen, pezen, ligamenten en zenuwen. Polspijn treedt op wanneer er letsel is aan een of meer van deze structuren in de pols.

Oorzaken van polspijn

Er zijn verschillende oorzaken van polspijn, hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende oorzaken.

Carpaal tunnelsyndroom

Carpaal tunnelsyndroom is een aandoening waarbij de medianus zenuw die door de pols gaat, bekneld raakt. Dit zorgt voor pijn, gevoelloosheid en tintelingen in de pols en hand.

Polsblessures

Polsblessures, zoals verstuikingen, breuken of gescheurde ligamenten, kunnen leiden tot hevige pijn in de pols. Deze blessures kunnen optreden na een val, ongeluk of intensieve arbeid en hebben meestal rust en fysiotherapie nodig om te herstellen.

Repetitive Strain Injury (RSI)

RSI ontstaat wanneer een bepaalde handbeweging herhaaldelijk worden uitgevoerd, zoals het gebruik van een computermuis of het typen op een toetsenbord. Dit kan leiden tot pijn en klachten in de pols, hand en onderarm.

Symptomen van polspijn

De symptomen van polspijn variëren afhankelijk van de oorzaak van de pijn. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

– Pijn in de pols
– Tintelingen in de pols en hand
– Zwelling in de pols
– Gevoelloosheid in de hand
– Stijfheid in de pols
– Verminderde gripkracht

Behandelingen voor polspijn

De behandeling van polspijn is afhankelijk van de oorzaak van de pijn. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende behandelingen.

Rust en fysiotherapie

Als de polspijn wordt veroorzaakt door een blessure, is het belangrijk om de pols voldoende rust te geven en fysiotherapie te ondergaan om het herstel te bevorderen.

Medicatie

Pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen worden voorgeschreven om de pijn te verlichten en ontstekingen te verminderen.

Chirurgie

In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn, zoals bij het carpaal tunnelsyndroom.

Preventie van polspijn

Er zijn verschillende manieren om polspijn te voorkomen, hieronder bespreken we enkele tips.

– Draag polssteunen tijdens repetitieve handbewegingen.
– Neem regelmatig pauzes om de handen en polsen te strekken en te ontspannen.
– Gebruik ergonomisch verantwoorde toetsenborden en muizen.
– Bouw de intensiteit van repetitieve taken geleidelijk op.

Conclusie

Pijn in de pols kan worden veroorzaakt door verschillende oorzaken en leiden tot aanzienlijke klachten. Het is belangrijk om de oorzaken en symptomen van polspijn te begrijpen en indien nodig tijdig medische hulp te zoeken. Door preventieve maatregelen te nemen en op tijd te reageren op symptomen, kun je ernstige polsklachten voorkomen.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voor polspijn geneest?

De duur van het polspijnherstel hangt af van de oorzaak van de pijn. Soms kan het enkele dagen duren, terwijl bij bepaalde blessures en aandoeningen het herstel enkele weken of maanden kan duren.

Is polspijn hetzelfde als artritis?

Nee, polspijn en artritis zijn twee verschillende aandoeningen. Artritis is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten slijt, wat pijn en stijfheid veroorzaakt.

Kunnen ergonomische hulpmiddelen helpen om polspijn te voorkomen?

Ja, door het gebruik van ergonomische hulpmiddelen zoals toetsenborden en muizen kun je op termijn polspijn voorkomen omdat de belasting op de hand- en polsgewrichten wordt verminderd.

Wat voor soort oefeningen helpen bij polspijn?

Sommige oefeningen die kunnen helpen bij polspijn zijn polscirkels, polsstrekkingen en grijpoefeningen.

Is polspijn alleen vanwege letsel en overbelasting?

Nee, polspijn kan ook worden veroorzaakt door aandoeningen als artrose en reumatoïde artritis. Het is belangrijk om bij polsklachten een arts te raadplegen om de oorzaak vast te stellen.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *