Keelpijn bij slikken

Heb je last van keelpijn tijdens het slikken? Dit kan op een aantal oorzaken duiden en kan variëren van milde irritatie tot ernstige infecties. In dit artikel bespreken we de oorzaken van keelpijn bij slikken, de symptomen en hoe dit kan worden behandeld.

Oorzaken van keelpijn bij slikken

Infecties

Infecties zijn een veelvoorkomende oorzaak van keelpijn bij slikken en kunnen variëren van milde tot ernstige gevallen, zoals faryngitis (een ontsteking van de keelholte) en tonsillitis (een ontsteking van de amandelen). Andere infecties die kunnen leiden tot keelpijn bij slikken zijn onder andere mononucleosis, de ziekte van Pfeiffer en strep-throat (een bacteriële infectie).

Allergieën

Allergische reacties, zoals hooikoorts of voedselallergieën, kunnen ook leiden tot keelpijn.

Irritatie

Irritatie kan worden veroorzaakt door het roken van sigaretten, het inademen van vervuilde lucht of het drinken van alcoholische of koude dranken.

Overig

Andere oorzaken van keelpijn kunnen zijn: het hebben van uitdroging, overmatig schreeuwen of praten, chronische sinusitis, zuur of maagreflux en tumoren in de keel.

Symptomen van keelpijn bij slikken

De symptomen van keelpijn bij slikken kunnen variëren, afhankelijk van de oorzaak. Gemeenschappelijke symptomen kunnen zijn:

– Pijn of gevoeligheid in de keel
– Moeite met slikken of pijn bij het slikken
– Droogheid of krassen in de keel
– Gezwollen amandelen
– Koude rillingen en koorts
– Hoesten en niezen

Behandeling van keelpijn bij slikken

Om de keelpijn bij slikken te behandelen, is het essentieel om de oorzaak te bepalen. In veel gevallen, als de keelpijn wordt veroorzaakt door een infectie, zal deze na verloop van tijd vanzelf genezen en is er geen behandeling nodig. Antibiotica worden alleen voorgeschreven in geval van een bacteriële infectie.

Andere behandelingen kunnen zijn:

– Pijnstillers zoals ibuprofen en paracetamol
– Gorgelen met zout water
– Drinken van warme vloeistoffen zoals thee en soep
– Gebruik van een luchtbevochtiger om de lucht te bevochtigen
– Rust en het vermijden van roken en het drinken van alcohol

Veelgestelde vragen

Wat zijn enkele natuurlijke remedies voor keelpijn bij slikken?

– Honing en citroen
– Gorgelen met appelazijn
– Water met azijn en kaneel
– Zuigtabletten met alsemextract
– Gorgelen met zout water

Kan keelpijn bij slikken worden voorkomen?

Ja, er zijn enkele stappen die je kunt nemen om keelpijn bij slikken te voorkomen, zoals hydratatie, regelmatige handen wassen, het vermijden van roken en het drinken van alcohol en het vermijden van contact met besmettelijke personen.

Wanneer moet ik medische hulp zoeken?

Je moet medische hulp zoeken als je last hebt van keelpijn bij slikken en ook andere symptomen, zoals moeite met ademen, een stijve nek of verhoogde koorts.

Hoe kan ik keelpijn bij slikken voorkomen tijdens de wintermaanden?

Tijdens de wintermaanden kan de lucht uitdrogend zijn en kunnen de verwarmingssystemen de lucht verder uitdrogen. Je kunt keelpijn bij slikken tijdens deze maanden voorkomen door het gebruik van een luchtbevochtiger en door het regelmatig hydrateren van jezelf.

Wat moet ik doen als ik allergisch ben voor bepaald voedsel?

Als je allergisch bent voor een bepaald voedsel, kun je deze voedingsmiddelen het beste vermijden om keelpijn en andere allergische reacties te voorkomen. Als je toch in aanraking komt met een allergeen of last hebt van keelpijn, is het belangrijk om medische hulp te zoeken.

Conclusie

Het hebben van keelpijn bij slikken kan erg ongemakkelijk zijn, maar de meeste oorzaken zijn goed te behandelen. Als je last hebt van keelpijn bij slikken en dit gepaard gaat met andere symptomen, of als de pijn aanhoudt, is het belangrijk om medische hulp te zoeken. Door het vermijden van risicofactoren, zoals het roken of inademen van vervuilde lucht, en het nemen van preventieve maatregelen, zoals hydratatie, kun je de kans op het krijgen van keelpijn bij slikken helpen verminderen.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *