Menstruatiepijn maar niet ongesteld

Wanneer vrouwen menstruatiepijn voelen, is het gebruikelijk dat ze denken dat hun menstruatie eraan komt. Maar wat gebeurt er als de buik- en bekkenpijn aanhouden, maar er is geen bloeden? Dit is een veelvoorkomend probleem bij vrouwen en kan verschillende oorzaken hebben. In dit artikel zullen we de oorzaken en behandelingen van menstruatiepijn bespreken ook al is er geen menstruatie.

Wat is menstruatiepijn?

Menstruatiepijn, ook wel bekkenpijn genoemd, is een onaangenaam gevoel dat vrouwen ervaren in het bekken- en buikgebied kort voor en tijdens hun menstruatie. Het kan variëren van lichte tot ernstige pijn en kan ook andere symptomen veroorzaken zoals misselijkheid, braken, hoofdpijn en vermoeidheid.

Oorzaken van menstruatiepijn zonder menstruatie

Er zijn verschillende redenen waarom vrouwen menstruatiepijn kunnen ervaren, zelfs als ze niet ongesteld zijn.

1. Endometriose

Endometriose is een veel voorkomende aandoening waarbij het weefsel dat de binnenkant van de baarmoeder bekleding (endometrium) vormt, buiten de baarmoeder groeit en zich kan hechten aan andere organen in de buikholte, zoals de eierstokken of darmen. Het kan ernstige bekkenpijn veroorzaken en kan uw menstruatiecyclus beïnvloeden .

2. Bekkenontstekingsziekte (PID)

PID is een infectie van de vrouwelijke voortplantingsorganen, inclusief de baarmoeder, eileiders of eierstokken. Het kan leiden tot onvruchtbaarheid en chronische bekkenpijn.

3. Ovariumcysten

Een ovariumcyste is een met vocht gevulde zak die zich kan ontwikkelen op of in een eierstok. Ze kunnen groot en pijnlijk worden en zelfs barsten.

4. Myomen

Myomen zijn niet-kankerachtige gezwellen in het weefsel van de baarmoederwand. Ze kunnen leiden tot menstruatiepijn, zware menstruatiebloedingen en pijn tijdens de seks.

5. Adenomyosis

Adenomyosis is een aandoening waarbij het endometriumweefsel de spierwand van de baarmoeder binnendringt en groeit. Het kan leiden tot zware menstruatiebloedingen en bekkenpijn.

6. Seksueel overdraagbare infecties

Seksueel overdraagbare infecties (SOA’s) kunnen de bekkenorganen infecteren en leiden tot chronische pijn.

7. Stress en angst

Stress en angst kunnen het lichaam beïnvloeden en aanhoudende bekkenpijn veroorzaken.

Behandelingen voor menstruatiepijn zonder menstruatie

De behandeling van menstruatiepijn zonder menstruatie hangt af van de oorzaak en de ernst van de pijn. Uw arts kan verschillende tests uitvoeren om de oorzaak van uw symptomen te bepalen en kan de volgende behandelingen aanbevelen:

1. Hormoontherapie

Hormoontherapie kan helpen bij het reguleren van hormonen en het verminderen van menstruatiepijn. Dit kan onder andere een hormonale anticonceptiepil zijn.

2. Pijnstillers

Pijnstillers kunnen verlichting bieden bij lichte tot matige pijn. Uw arts kan u verschillende opties voorleggen.

3. Chirurgie

In sommige gevallen kan chirurgie noodzakelijk zijn om de oorzaak van de menstruatiepijn aan te pakken, zoals bij endometriose, bekkenontstekingsziekte of ovariumcysten.

4. Veranderingen in levensstijl

Het maken van veranderingen in uw dagelijkse routine zoals regelmatig sporten, goede slaapgewoonten en gezond eten kan helpen bij het verminderen van uw bekkenpijn.

Wanneer moet u naar uw arts gaan?

Als u langdurige bekkenpijn ervaart, vooral als dit gepaard gaat met andere symptomen zoals koorts, misselijkheid, braken of bloeding, is het belangrijk om uw arts te raadplegen.

Veelgestelde vragen

1. Kan menstruatiepijn leiden tot onvruchtbaarheid?

Ja, sommige oorzaken van menstruatiepijn zoals PID of endometriose kunnen bijdragen aan vruchtbaarheidsproblemen.

2. Is menstruatiepijn zonder menstruatie iets om zich zorgen over te maken?

Ja, menstruatiepijn zonder menstruatie kan een symptoom zijn van verschillende onderliggende gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om uw arts te raadplegen als u aanhoudende pijn ervaart.

3. Kan stress menstruatiepijn veroorzaken?

Ja, stress en angst kunnen invloed hebben op de hormonen en het lichaam in het algemeen en aanhoudende bekkenpijn veroorzaken.

4. Kan regelmatige lichaamsbeweging helpen bij het verminderen van menstruatiepijn?

Ja, het bijhouden van een regelmatig trainingsprogramma kan helpen bij het verminderen van menstruatiepijn en stress.

5. Kunnen pijnstillers menstruatiepijn verlichten?

Ja, pijnstillers kunnen helpen bij het verlichten van lichte tot matige menstruatiepijn. Overleg wel altijd met uw arts voordat u pijnstillers gebruikt.

Conclusie

Menstruatiepijn zonder menstruatie is een veelvoorkomend probleem bij vrouwen. Er zijn verschillende oorzaken voor en het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen voordat u de juiste behandeling kunt vinden. Als u last heeft van aanhoudende bekkenpijn, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw arts. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar om u te helpen deze pijn te verlichten en uw kwaliteit van leven te verbeteren.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *