Tintelende handen

Tintelende handen kunnen een vervelende en soms beangstigende ervaring zijn. In dit artikel wordt besproken wat de oorzaken, symptomen, diagnose en behandeling van tintelende handen zijn.

Oorzaken van tintelende handen

Er zijn verschillende oorzaken van tintelende handen, waaronder:

Carpaal tunnel syndroom

Het carpaal tunnel syndroom is een aandoening waarbij de mediane zenuw die door de pols loopt, bekneld raakt. Dit kan leiden tot tintelingen, gevoelloosheid en pijn in de hand en vingers.

Diabetes

Diabetes kan leiden tot het beschadigen van de zenuwen in het lichaam, waaronder de zenuwen in de handen. Dit kan leiden tot tintelingen, gevoelloosheid en pijn in de hand en vingers.

Hernia in de nek

Een hernia in de nek kan leiden tot compressie van de zenuwen die naar de handen lopen, waardoor tintelingen, gevoelloosheid en pijn ontstaan in de hand en vingers.

Nekverwondingen

Nekverwondingen, zoals whiplash en nekhernia’s, kunnen leiden tot tintelingen en gevoelloosheid in de handen als gevolg van zenuwcompressie.

Tarsale tunnelsyndroom

Het tarsale tunnelsyndroom is een aandoening waarbij de achterste tibiale zenuw, die door de enkel loopt, bekneld raakt. Dit kan leiden tot tintelingen en gevoelloosheid in de voet en tenen.

Symptomen van tintelende handen

De symptomen van tintelende handen kunnen variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak, maar omvatten vaak:

– Tintelingen of een prikkend gevoel in de hand of vingers
– Gevoelloosheid in de hand of vingers
– Zwakte in de hand of vingers
– Pijn in de hand of vingers

Diagnose van tintelende handen

De diagnose van tintelende handen omvat meestal een lichamelijk onderzoek, beeldvormingsstudies en elektromyografie (EMG) om te bepalen of er een compressie van de zenuwen aanwezig is.

Behandeling van tintelende handen

De behandeling van tintelende handen is afhankelijk van de onderliggende oorzaak en kan variëren van medicijnen en fysiotherapie tot chirurgie.

Carpaal tunnel syndroom behandeling

De behandeling van het carpaal tunnel syndroom omvat vaak een splint of brace, het verminderen van activiteiten die de symptomen verergeren en in sommige gevallen chirurgie.

Diabetes behandeling

De behandeling van diabetes omvat vaak consistentie in het handhaven van de bloedsuikerspiegel, regelmatige controle en behandeling van eventuele complicaties.

Hernia in de nek behandeling

De behandeling van hernia in de nek omvat vaak rust, fysiotherapie en in sommige gevallen operatie.

Tarsale tunnelsyndroom behandeling

De behandeling van tarsale tunnelsyndroom omvat vaak het dragen van ondersteunende inserts, rust en het vermijden van activiteiten die de symptomen verergeren.

Veelgestelde vragen

Is tintelende handen een symptoom van een hartaanval?

Tintelende handen zijn meestal niet gerelateerd aan een hartaanval, maar het is belangrijk om andere symptomen te controleren en als u zich zorgen maakt, medische hulp in te roepen.

Kan tintelende handen worden verholpen door gewichtsverlies?

Gewichtsverlies kan helpen bij het verminderen van symptomen van verschillende aandoeningen die tintelende handen veroorzaken, zoals diabetes.

Zijn er huismiddeltjes die kunnen helpen bij het verlichten van tintelende handen?

Hoewel huismiddeltjes een deel van de symptomen kunnen verlichten, is het belangrijk om de onderliggende oorzaak te behandelen. Raadpleeg altijd een arts voordat u huismiddeltjes probeert.

Kan het nemen van medicijnen helpen bij het verlichten van tintelende handen?

Ja, medicijnen kunnen worden voorgeschreven om de symptomen van tintelende handen te verminderen.

Hoe snel moet ik medische hulp zoeken als ik tintelende handen ervaar?

Als u veranderingen in het gevoel of de kleur van uw handen ervaart, moet u onmiddellijk medische hulp inroepen.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *