Zeurende pijn onderbuik overgang

Wanneer vrouwen de overgang ingaan, kunnen ze te maken krijgen met een aantal symptomen. Een daarvan is een zeurende pijn in de onderbuik. Deze pijn kan verschillende oorzaken hebben en kan variëren van mild tot ernstig. In dit artikel bespreken we de belangrijkste oorzaken van zeurende pijn onderbuik overgang en de verschillende behandelingen die beschikbaar zijn.

Wat is zeurende pijn onderbuik overgang?

Voordat we ingaan op de oorzaken en behandelingen van zeurende pijn onderbuik overgang, is het belangrijk om eerst beter te begrijpen wat deze pijn is. Zeurende pijn is een constante, zachte pijn die niet weggaat en die kan variëren in intensiteit. Deze pijn kan gelokaliseerd zijn in de onderbuik, het bekken of het lichaam in het algemeen en kan een teken zijn van verschillende gezondheidsproblemen. Vrouwen in de overgang kunnen zeurende pijn in de onderbuik ervaren als gevolg van hormonale veranderingen die de anatomie en fysiologie van hun voortplantingsstelsel beïnvloeden.

Oorzaken van zeurende pijn onderbuik overgang

De overgang is een periode waarin vrouwen te maken krijgen met veranderingen in hun hormoonspiegels en deze veranderingen hebben invloed op het hele lichaam. De oorzaken van zeurende pijn onderbuik overgang variëren en omvatten:

1. Endometriose

Endometriose is een aandoening waarbij het weefsel dat normaal de baarmoeder bekledingt, groeit buiten de baarmoeder. Zeurende pijn in de onderbuik is een veel voorkomend symptoom van endometriose.

2. Urineweginfecties

Urineweginfecties zijn infecties aan de urinewegen. Deze kunnen zeurende pijn in de onderbuik veroorzaken en kunnen het gevolg zijn van de veranderingen in de hormoonspiegels tijdens de overgang.

3. Vleesbomen

Vleesbomen zijn goedaardige gezwellen die groeien in de baarmoeder. In sommige gevallen kunnen ze zeurende pijn in de onderbuik veroorzaken.

4. Darmproblemen

Darmproblemen, zoals prikkelbare darm syndroom (PDS), kunnen ook zeurende pijn in de onderbuik veroorzaken. De hormonale veranderingen tijdens de overgang kunnen de symptomen van PDS verergeren.

5. Veranderingen in de baarmoeder

De veranderingen in de hormoonspiegels tijdens de overgang kunnen leiden tot dunner worden van het weefsel in de baarmoeder, en daardoor kan er zeurende pijn ontstaan.

Behandelingen voor zeurende pijn onderbuik overgang

De behandelingen voor zeurende pijn onderbuik overgang kunnen variëren, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Enkele behandelingen zijn:

1. Pijnstillers

Pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen kunnen de zeurende pijn onderbuik overgang verlichten.

2. Hormoontherapie

Hormoontherapie kan de oestrogeen hormonen aanvullen en kan daardoor de hormonale veranderingen verminderen die de onderbuikpijn veroorzaken.

3. Antibiotica

Wanneer de onderbuikpijn wordt veroorzaakt door een urineweginfectie, zijn antibiotica effectief in het behandelen van de infectie en het verlichten van de onderbuikpijn.

4. Chirurgie

Als de zeurende pijn onderbuik overgang wordt veroorzaakt door vleesbomen of endometriose, kan een operatie nodig zijn om deze aandoeningen te behandelen.

Veelgestelde vragen

1. Hoe lang duurt zeurende pijn onderbuik overgang?

De duur van de zeurende pijn onderbuik overgang varieert afhankelijk van de oorzaak en kan enkele weken tot maanden aanhouden.

2. Is zeurende pijn onderbuik overgang normaal?

Ja, zeurende pijn onderbuik overgang is normaal en kan een van de symptomen zijn die vrouwen ervaren tijdens de overgang.

3. Is er iets dat ik kan doen om de zeurende pijn onderbuik overgang te verlichten?

Ja, er zijn enkele huismiddeltjes die kunnen helpen om zeurende pijn onderbuik overgang te verlichten, zoals warme baden, warme kompressen, lichaamsbeweging en ontspanningstechnieken zoals yoga.

4. Wat zijn de risicofactoren voor zeurende pijn onderbuik overgang?

Vrouwen die roken, overgewicht hebben of een geschiedenis hebben van bekkenontsteking kunnen een verhoogd risico hebben op zeurende pijn onderbuik overgang.

5. Moet ik een arts raadplegen voor zeurende pijn onderbuik overgang?

Ja, het is raadzaam om een arts te raadplegen als u zeurende pijn onderbuik overgang ervaart. De arts kan de oorzaak vaststellen en de juiste behandeling voorschrijven.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *