Pijn rechts onder ribben bij inademen

Wanneer je pijn ervaart aan de rechterkant van je ribbenkast, kan dit een teken zijn van verschillende onderliggende gezondheidsproblemen. Vooral als de pijn toeneemt bij het inademen kan dit duiden op serieuze aandoeningen. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken, symptomen en behandelingen van pijn rechts onder ribben bij inademen.

Wat zijn de oorzaken van pijn rechts onder ribben bij inademen?

De pijn aan de rechterkant van je ribbenkast bij inademing kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

1. Galstenen

Galstenen zijn kleine, harde stukjes in je galblaas die kunnen leiden tot ernstige pijnaanvallen in het rechter bovenste deel van je buik en naar je rechter schouderblad en rug kunnen uitstralen. Door de pijn kan ook het inademen ongemakkelijk zijn.

2. Leveraandoeningen

Leveraandoeningen, zoals een ontstoken lever of levercirrose kunnen pijn rechts onder ribben bij inademen veroorzaken. Bij deze aandoeningen wordt de lever vergroot waardoor deze druk uitoefent op de omringende organen en weefsels.

3. Longproblemen

Longproblemen, zoals een longinfectie of een longembolie, kunnen pijn aan de rechterkant van je ribbenkast veroorzaken. Bij een longembolie blokkeert een bloedstolsel de longslagader waardoor het inademen steeds meer pijn gaat doen.

4. Ontstoken alvleesklier

Een ontstoken alvleesklier kan leiden tot pijn aan de rechterkant van je ribbenkast, vooral als deze ontsteking zich uitbreidt naar de lever of de galblaas.

5. Gynaecologische aandoeningen

Gynaecologische aandoeningen, zoals een eierstokcyste of buitenbaarmoederlijke zwangerschap bij vrouwen kunnen leiden tot pijn aan de rechterkant van de ribbenkast.

Wat zijn de symptomen van pijn rechts onder ribben bij inademen?

Naast de pijn die verergert bij het inademen, zijn er nog enkele andere symptomen die horen bij deze aandoening:

1. Koorts en rillingen

Bij een infectie of ontsteking zijn koorts en rillingen vaak aanwezig.

2. Ademhalingsproblemen

Ademhalingsproblemen kunnen ook optreden, zoals kortademigheid of benauwdheid.

3. Veranderde stoelgang

Bij lever- of galblaasaandoeningen kan de ontlasting lichter van kleur worden en een kleiachtige textuur krijgen.

4. Geelzucht

Geelzucht kan optreden bij leveraandoeningen, wat aangeeft dat er mogelijk sprake is van een verhoogd bilirubinegehalte in het bloed.

Hoe wordt pijn rechts onder ribben bij inademen behandeld?

De behandeling van pijn rechts onder ribben bij inademen is afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de pijn. Hieronder volgen enkele mogelijke behandelingen:

1. Galstenen

Bij galstenen is de behandeling vaak gericht op het verwijderen van de galblaas. Dit kan worden gedaan met een kijkoperatie.

2. Longproblemen

Longproblemen worden behandeld met antibiotica of antistollingsmiddelen, afhankelijk van de oorzaak.

3. Ontstoken alvleesklier

Een ontstoken alvleesklier vereist vaak een intramurale behandeling met behulp van pijnstillers, antibiotica en een strikt dieet.

Veelgestelde vragen

1. Wanneer moet ik naar de dokter als ik pijn heb aan de rechterkant van mijn ribbenkast bij inademen?

Het is raadzaam om direct medische hulp te zoeken als de pijn intens is en gepaard gaat met andere symptomen zoals koorts, rillingen, kortademigheid en misselijkheid.

2. Kan pijn rechts onder ribben bij inademen duiden op een hartaanval?

Hoewel pijn aan de rechterkant van de ribbenkast minder vaak geassocieerd wordt met een hartaanval, is het nog steeds belangrijk om andere symptomen te noteren, zoals pijn in de armen, kaak en borst.

3. Kan de pijn aan de rechterkant van mijn ribbenkast worden verlicht met pijnstillers?

Ja, pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol kunnen helpen de pijn te verlichten. Het is wel belangrijk om de juiste dosering te nemen en geen medicijn te nemen waarvoor je allergisch bent.

4. Wat moet ik doen als de pijn niet weggaat?

Als de pijn aanhoudt, is het belangrijk om het advies van een arts te volgen. Hij of zij kan andere tests en scans uitvoeren om de oorzaak van de pijn te vinden.

5. Kan de pijn rechts onder ribben bij inademen worden voorkomen?

Het kan niet altijd worden voorkomen, maar het is altijd goed om te blijven sporten, gezond te eten, niet te roken en alcohol te vermijden om de kans op bepaalde aandoeningen te verminderen.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *