Pijn in hand en pols

Heb je last van pijn in je hand of pols? Misschien komt het door een blessure of overbelasting. Of misschien heb je last van een chronische aandoening zoals artritis. In dit artikel bespreken we de verschillende oorzaken van pijn in hand en pols en geven we tips voor behandeling.

Oorzaken van pijn in hand en pols

Carpaal tunnelsyndroom

Het carpaal tunnelsyndroom is een veelvoorkomende oorzaak van pijn in hand en pols. Het wordt veroorzaakt door druk op de zenuw die door de carpale tunnel loopt. Dit kan worden veroorzaakt door overbelasting, zwelling of ontsteking.

Overbelasting

Overbelasting van de handen en polsen kan leiden tot pijn. Dit kan worden veroorzaakt door herhaalde bewegingen, langdurig gebruik van handgereedschap of zware lasten tillen zonder de juiste techniek.

Artritis

Artritis is een ontsteking van de gewrichten die kan leiden tot pijn en stijfheid in de handen en polsen. Het kan verschillende vormen aannemen, zoals reumatoïde artritis, osteoartritis of jicht.

Peesontsteking

Een peesontsteking in de hand of pols kan ook pijn veroorzaken. Dit kan worden veroorzaakt door overmatig gebruik van de handen of verkeerde techniek bij het tillen van zware lasten.

Zenuwbeschadiging

Een zenuwbeschadiging in de hand of pols kan ook pijn veroorzaken. Dit kan worden veroorzaakt door trauma, schade door een infectie of aandoeningen zoals diabetes.

Symptomen

De symptomen van pijn in de hand en pols kunnen verschillen afhankelijk van de oorzaak van de pijn. Enkele mogelijke symptomen zijn:

– Pijn bij het bewegen van de pols of het bewegen van de hand
– Een tintelend of doof gevoel in de hand of vingers
– Zwelling of roodheid in de hand of pols
– Een verminderd vermogen om objecten vast te houden of vast te grijpen

Diagnose

Als je last hebt van pijn in de hand en pols, is het belangrijk om een ​​diagnose te stellen om de oorzaak van de pijn vast te stellen. Dit kan worden gedaan door middel van een fysiek onderzoek, röntgenfoto’s of een MRI-scan.

Behandeling

De behandeling van pijn in hand en pols hangt af van de oorzaak van de pijn. Hieronder volgen enkele behandelingsopties:

Rust en ijs

Als de pijn wordt veroorzaakt door overbelasting, kan rust en ijs helpen om de pijn te verminderen. Het is belangrijk om de handen en polsen regelmatig te laten rusten en koeling kan helpen om de zwelling te verminderen.

Pijnstillers en ontstekingsremmers

Pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen worden voorgeschreven om de pijn en ontsteking te verminderen. Dit kan helpen om de symptomen te verlichten totdat de onderliggende oorzaak van de pijn wordt behandeld.

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan worden gebruikt om de spieren en gewrichten te versterken en te strekken, waardoor de pijn wordt verminderd en de mobiliteit wordt verbeterd.

Chirurgische ingreep

In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de pijn in de hand of pols te verlichten. Dit kan nodig zijn bij carpaal tunnelsyndroom of peesontsteking.

Preventie

Om pijn in de hand en pols te voorkomen, is het belangrijk om de handen en polsen goed te gebruiken bij het tillen van zware lasten, handgereedschap of tijdens het typen op een computer. Pauzes nemen om te rusten en de spieren te ontspannen kan ook helpen om overbelasting te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Wat is het carpaal tunnelsyndroom?

Het carpaal tunnelsyndroom is een aandoening waarbij de zenuw die door de carpale tunnel loopt onder druk komt te staan, wat kan leiden tot pijn, tintelingen of gevoelloosheid in de hand en vingers.

Kan artritis pijn in de hand en pols veroorzaken?

Ja, artritis kan pijn en stijfheid in de handen en polsen veroorzaken. Het kan verschillende vormen aannemen, zoals reumatoïde artritis, osteoartritis of jicht.

Kan overbelasting van de handen en polsen pijn veroorzaken?

Ja, overbelasting kan leiden tot pijn in de handen en polsen. Dit kan worden veroorzaakt door herhaalde bewegingen, langdurig gebruik van handgereedschap of zware lasten tillen zonder de juiste techniek.

Kan fysiotherapie helpen bij pijn in de hand en pols?

Ja, fysiotherapie kan helpen om de spieren en gewrichten te versterken en te strekken, waardoor de pijn wordt verminderd en de mobiliteit wordt verbeterd.

Is een operatie nodig bij pijn in de hand of pols?

In sommige gevallen kan een operatie noodzakelijk zijn om de pijn in de hand of pols te verlichten. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn bij carpaal tunnelsyndroom of peesontsteking.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *