Pijn bij vrijen verzakking

Ben je een vrouw die pijn en ongemak ervaart tijdens het vrijen vanwege verzakkingsproblemen? Verzakkingen kunnen leiden tot verschillende problemen zoals incontinentie, pijn en ongemak tijdens het vrijen. Hoewel het een taboe onderwerp kan zijn om over te praten, is het belangrijk om te weten dat je niet alleen bent. In dit artikel zullen we ons richten op de oorzaken van pijn bij vrijen bij een verzakking en wat je kunt doen om de symptomen te verlichten en te behandelen.

Wat is een verzakking?

Voordat we verder gaan met de oorzaken van pijn bij vrijen bij een verzakking, is het belangrijk om te begrijpen wat een verzakking is en hoe het wordt veroorzaakt. Bij een verzakking zakt de baarmoeder, blaas of darmen naar beneden in het bekken. Dit kan gebeuren als gevolg van zwangerschap, bevalling, zwaar tillen, overgewicht en veroudering.

Welke soorten verzakkingen veroorzaken pijn bij vrijen?

Er zijn verschillende soorten verzakkingen die pijn kunnen veroorzaken tijdens het vrijen, waaronder:

– Uterus Prolaps: Hierbij zakt de baarmoeder omlaag en komt deze in de vagina.
– Cystokèle: Een verzakking van de blaas in de voorwand van de vagina.
– Rectokèle: Dit is een verzakking van de achterwand van de vagina, waarbij de darmen uitsteken in de vagina.

Hoe beïnvloedt een verzakking seksueel functioneren?

Een verzakking kan van invloed zijn op seksueel functioneren doordat de vagina minder flexibel is en minder in staat is om te ontspannen. Ook kan het de vaginawand verdunnen waardoor deze gevoeliger wordt voor wrijving en pijn kan veroorzaken tijdens het vrijen. Bovendien kan de verzakking ook zorgen dat de penis de vagina niet goed raakt, waardoor het moeilijk kan zijn om te penetreren.

Welke symptomen treden op bij een verzakking?

Naast pijn bij vrijen kunnen vrouwen met een verzakking ook de volgende symptomen ervaren:

– Het gevoel van een bal in de vagina.
– Ongemak bij langdurig zitten of staan.
– Druk op het bekkengebied.
– Problemen met incontinentie.

Behandelingen van pijn bij vrijen bij een verzakking

Nu we weten wat verzakkingen zijn, wat de oorzaken zijn en welke symptomen kunnen optreden, is het tijd om te kijken naar behandelingen voor pijn bij vrijen bij een verzakking.

Oefeningen van Kegel

Kegel-oefeningen zijn een effectieve manier om de bekkenbodemspieren te versterken en kunnen helpen bij de behandeling van pijn bij vrijen bij een verzakking. Door je bekkenbodemspieren aan te spannen en te ontspannen, kan je deze spieren versterken en de symptomen van een verzakking verbeteren.

Gebruik een pessarium

Een pessarium is een medisch hulpmiddel dat in de vagina wordt ingebracht om de verzakking te ondersteunen en te verminderen. Het kan helpen om de symptomen van een verzakking te verminderen en meer comfort te bieden tijdens het vrijen.

Chirurgische behandeling

In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de symptomen van een verzakking te behandelen. Hierbij worden de bekkenorganen of -spieren terug op de normale positie gebracht en ondersteund.

Tips voor het voorkomen van pijn bij vrijen bij een verzakking

Hoewel het niet altijd mogelijk is om een verzakking te voorkomen, zijn er wel enkele algemene tips om de symptomen te verminderen en te voorkomen. Hier zijn enkele tips:

– Vermijd zwaar tillen of belastende oefeningen.
– Houd een gezond lichaamsgewicht.
– Doe regelmatig bekkenbodemspieroefeningen.
– Ga op tijd naar het toilet en voorkom obstipatie.

Tot slot

Pijn bij vrijen bij een verzakking kan zeer ongemakkelijk en pijnlijk zijn, maar het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent. Door passende behandelingen te volgen en gezonde gewoonten aan te houden, is het mogelijk om de symptomen te verminderen en een betere kwaliteit van leven te krijgen. Raadpleeg altijd een arts als je last hebt van symptomen van een verzakking of pijn bij vrijen.

Veelgestelde vragen

1. Hoe kan een pessarium helpen bij pijn bij vrijen bij een verzakking?
2. Wat zijn de risico’s van een operatie voor een verzakking?
3. Is een verzakking te voorkomen?
4. Kan ik nog steeds seks hebben na een operatie voor een verzakking?
5. Hoe kan ik weten of ik last heb van een verzakking?


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *