Vervelend gevoel na plassen

Heb jij wel eens last van een vervelend gevoel na het plassen? Het kan een teken zijn van een onderliggende medische aandoening. In dit artikel bespreken we de verschillende oorzaken, symptomen en behandelingsmogelijkheden voor dit symptoom.

Wat is een vervelend gevoel na plassen?

Een vervelend gevoel na het plassen is een symptoom dat ook bekend staat als dysurie. Het kan voelen als een branderig gevoel, pijn, jeuk of druk in de onderbuik, plasbuis, urinebuis of schaamstreek. Dit gevoel kan ook gepaard gaan met frequent plassen, het gevoel van een dringende behoefte om te plassen en moeite hebben om urine op te houden.

Oorzaken van een vervelend gevoel na plassen

Er zijn verschillende oorzaken van een vervelend gevoel na het plassen, waaronder:

1. Urineweginfecties

Een van de meest voorkomende oorzaken van dysurie zijn urineweginfecties. Deze kunnen worden veroorzaakt door bacteriën die de blaas, urineleiders of nieren infecteren. Andere symptomen zijn onder meer troebele urine, een sterke geur van urine, koorts, koude rillingen en misselijkheid.

2. SOA’s

Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) zoals chlamydia, gonorroe en genitale herpes veroorzaken ook vaak dysurie. Deze aandoeningen worden veroorzaakt door bacteriën of virussen die seksueel worden overgedragen en kunnen ook symptomen veroorzaken zoals afscheiding, jeuk en pijn tijdens het vrijen.

3. Interstitiële cystitis

Interstitiële cystitis is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door pijn en druk in de blaas. Andere symptomen zijn onder meer een frequent gevoel van aandrang om te plassen en pijn tijdens het vrijen.

4. Nierstenen

Nierstenen zijn harde, kristalachtige stukjes gevormd uit mineralen in de urine. Wanneer deze stenen door de urinewegen gaan, kan dit leiden tot pijn en bloed in de urine, naast dysurie.

Behandelingen voor een vervelend gevoel na plassen

De behandeling voor dysurie hangt af van de onderliggende oorzaak, maar kan onder meer het volgende omvatten:

1. Antibiotica

Als de oorzaak van dysurie een urineweginfectie is, kunnen antibiotica helpen om de infectie te behandelen.

2. Antivirale geneesmiddelen

Als de oorzaak van dysurie een SOA is, kunnen antivirale geneesmiddelen worden voorgeschreven om de infectie te behandelen.

3. Pijnstillers

Pijnstillers kunnen tijdelijke verlichting bieden bij dysurie totdat de oorzaak van het symptoom is vastgesteld.

4. Veranderingen in levensstijl

Veranderingen in levensstijl zoals het verminderen van de inname van cafeïne en alcohol, stoppen met roken en verminderen van stress kunnen ook helpen bij interstitiële cystitis.

Conclusie

Als je last hebt van een vervelend gevoel na het plassen, is het belangrijk om een ​​huisarts te bezoeken om de oorzaak van het symptoom te bepalen. Onderliggende aandoeningen zoals urineweginfecties, SOA’s, interstitiële cystitis en nierstenen moeten zo snel mogelijk worden behandeld om verdere complicaties te voorkomen.

Veelgestelde vragen

1. Kan stress dysurie veroorzaken?

Ja, stress kan een triggerfactor zijn voor interstitiële cystitis, dat dysurie kan veroorzaken.

2. Moet ik medicatie gebruiken voor een urineweginfectie?

Ja, antibiotica worden meestal voorgeschreven om een urineweginfectie te behandelen.

3. Kunnen nierstenen vanzelf verdwijnen?

Kleine nierstenen kunnen vanzelf verdwijnen, terwijl grotere stenen moeten worden verwijderd door middel van lithotripsie of operatieve interventie.

4. Kan ik seks hebben als ik dysurie heb?

Seks kan pijnlijk zijn als je dysurie hebt, dus het wordt aanbevolen om te wachten totdat het symptoom is behandeld.

5. Kan dysurie chronisch zijn?

Ja, interstitiële cystitis is een chronische aandoening en kan levenslang dysurie veroorzaken.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *