Pijn onder oog

Heb je pijn of een drukkend gevoel onder je oog ervaren? Dan heb je mogelijk last van pijn onder het oog. Dit kan een teken zijn van een onderliggend probleem, zoals een infectie of letsel. In dit artikel bespreken we de oorzaken, symptomen en behandelingen van pijn onder het oog.

Wat zijn de oorzaken van pijn onder oog?

Er zijn verschillende oorzaken van pijn onder het oog. Hieronder vind je enkele veelvoorkomende oorzaken:

Sinusitis

Chronische sinusitis is een veelvoorkomende oorzaak van pijn onder het oog. De sinussen bevinden zich boven de ogen en als ze geïnfecteerd raken, kan de druk zich onder het oog opbouwen.

Ooginfectie

Een infectie rond het oog kan pijn onder het oog veroorzaken. Dit kan gepaard gaan met symptomen zoals roodheid, jeuk en afscheiding.

Trauma

Een trauma aan het gezicht, met name rond het oog, kan pijn onder het oog veroorzaken. Dit kan worden veroorzaakt door een stoot, klap of val.

Hoofdpijn

Sommige vormen van hoofdpijn, zoals migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn, kunnen zich manifesteren als pijn onder het oog.

Wat zijn de symptomen van pijn onder oog?

De symptomen van pijn onder het oog kunnen verschillen afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

– Druk of pijnlijke gevoel onder het oog
– Zwelling of roodheid in het gebied rond het oog
– Afscheiding of tranen uit het oog
– Verminderd gezichtsvermogen
– Hoofdpijn
– Koorts

Als je last hebt van deze symptomen, is het raadzaam om medische hulp te zoeken.

Hoe wordt pijn onder oog behandeld?

De behandeling van pijn onder het oog hangt af van de onderliggende oorzaak. Hieronder vind je enkele veelvoorkomende behandelingen:

Sinusitis

Als een infectie in de sinussen de oorzaak is van de pijn, kan de arts medicatie voorschrijven om de infectie te behandelen. Dit kan antibiotica of medicatie om de zwelling te verminderen omvatten.

Ooginfectie

Een ooginfectie kan worden behandeld met medicatie zoals antibiotica of oogdruppels. Het kan ook nodig zijn om tijdelijk contactlenzen en make-up te vermijden.

Trauma

Als de pijn het gevolg is van letsel aan het oog of gezicht, kan de arts ijs aanbevelen om de zwelling te verminderen en de pijn te verminderen. In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn.

Hoofdpijn

Hoofdpijn kan worden behandeld met medicatie die is voorgeschreven door de arts. Veel mensen vinden ook verlichting door stress te verminderen, het vermijden van triggers en het beoefenen van ontspanningstechnieken.

Hoe kan pijn onder oog worden voorkomen?

Hoewel niet alle oorzaken van pijn onder het oog te voorkomen zijn, zijn er enkele dingen die je kunt doen om risico te verminderen. Deze omvatten:

– Was je handen regelmatig om infecties te voorkomen
– Draag beschermende kleding of uitrusting bij sporten of werkzaamheden die een risico op letsel met zich meebrengen
– Vermijd allergenen of triggers voor hoofdpijn
– Vermijd langdurig gebruik van contactlenzen

Wanneer moet je medische hulp zoeken?

Hoewel in sommige gevallen de pijn onder het oog vanzelf kan verdwijnen, is het belangrijk om medische hulp te zoeken als je symptomen ervaart zoals:

– Pijn die langer dan 48 uur aanhoudt
– Zwelling of afscheiding rond het oog
– Koorts of andere ziektesymptomen

Conclusie

Pijn onder het oog kan een teken zijn van een onderliggend probleem. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen en tijdig de juiste behandeling te ondergaan om ernstige complicaties te voorkomen. Als je symptomen ervaart, zoek dan medische hulp en volg de instructies van de arts op.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *