Misselijk van de pijn

Pijn kan een vreselijke en invaliderende ervaring zijn die ons in veel ongemakkelijke posities kan brengen. Maar het kan ook leiden tot een bijwerking die nog erger kan zijn – misselijkheid. Als je ooit misselijk bent geworden als gevolg van pijn, ben je niet de enige. Hieronder bespreken we wat het betekent om misselijk te zijn vanwege pijn en wat je kunt doen om het te verhelpen.

Wat betekent het om misselijk te zijn vanwege pijn?

Als we lichamelijke pijn ervaren, zetten onze hersenen een aantal fysiologische reacties in gang om onze toestand te beheren en te veranderen. Een van deze reacties is misselijkheid. Dit komt omdat de zenuwbanen die pijn- en misselijkheidssignalen dragen, met elkaar verbonden zijn in het centrale zenuwstelsel.

Misselijkheid van pijn kan worden ervaren als een ongemakkelijk, zwaar of drukkend gevoel in de maag en het darmgebied. Het kan ook gepaard gaan met jeuk, zweten en een algeheel gevoel van onwelzijn.

Wat kan misselijkheid vanwege pijn veroorzaken?

Er zijn tal van oorzaken die kunnen leiden tot misselijkheid vanwege pijn. Hieronder gaan we dieper in op de twee meest voorkomende oorzaken.

Migraine

Migraine is een veel voorkomende aandoening die ernstige, kloppende hoofdpijn kan veroorzaken, evenals een reeks andere symptomen, waaronder lichtgevoeligheid, gevoeligheid voor geluid en misselijkheid. In feite is misselijkheid zo’n veel voorkomend symptoom van migraine dat het vaak in een lijst met criteria voor diagnose voorkomt.

Buikpijn

Buikpijn kan ook leiden tot misselijkheid. Gastro-intestinale aandoeningen zoals prikkelbare darmsyndroom (IBS), maagzweren, galstenen, pancreatitis, colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn kunnen allemaal misselijkheid als bijwerking hebben. Bovendien kan buikpijn als gevolg van menstruatiekrampen ook leiden tot misselijkheid.

Hoe kan misselijkheid vanwege pijn worden verlicht?

Als je af en toe misselijk wordt vanwege pijn, kan het doen van bepaalde dingen je helpen om dit te verlichten. Hieronder bespreken we enkele effectieve strategieën.

Diep ademhalen

Diep en langzaam ademhalen kan je helpen om je zenuwen te kalmeren en je lichaam te ontspannen. Het kan ook helpen om je maagklachten te verminderen en misselijkheid te verlichten.

Warmte toepassen

Een warmtekussen of een warm bad kan ook zeer nuttig zijn voor het verlichten van misselijkheid. Door de warmte ontspannen je spieren zich en kan de bloedcirculatie verbeteren.

Comfortabele positie

Rust vinden in een comfortabele positie kan ook helpen om je zenuwen te kalmeren en je misselijkheid te verlichten. Probeer een positie te vinden waarin je lichaam zich volledig kan ontspannen.

Wanneer moet je contact opnemen met een arts?

Als misselijkheid een regelmatig of ernstig probleem voor je wordt, is het wellicht tijd om met een arts te overleggen. Dit kan wijzen op een ernstiger medisch probleem dat medische aandacht vereist.

Covid-19

Als je momenteel last hebt van misselijkheid in combinatie met andere Covid-19 symptomen, zoals koorts, kortademigheid en vermoeidheid, dan is het belangrijk om in contact te komen met een arts voor advies over hoe je het beste kunt genezen.

Andere medische aandoeningen

Als je onregelmatige of ernstige pijn ervaart, en misselijkheid een regelmatige bijwerking is, zou je het beste contact op kunnen nemen met een arts. Dit kan wijzen op een ernstiger medisch probleem dat medische aandacht vereist.

Besluit

Misselijkheid vanwege pijn kan een ongemakkelijk en verwarrend ervaring zijn die we ons niet kunnen veroorloven te negeren. Er zijn echter strategieën die je kunt gebruiken om deze symptomen te beheren en te verminderen. Het is belangrijk om op te merken dat deze strategieën niet voor iedereen werken, en dat het altijd verstandig is om contact op te nemen met een arts als je regelmatig misselijk wordt vanwege pijn.

Heb je nog meer vragen over misselijkheid vanwege pijn? Hieronder vind je veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Veelgestelde Vragen

1. Wat kan leiden tot misselijkheid vanwege pijn?
2. Kan misselijkheid vanwege pijn een ernstiger probleem aanduiden?
3. Wat zijn enkele manieren om misselijkheid vanwege pijn te verlichten?
4. Moet ik contact opnemen met een arts als ik regelmatig misselijk ben vanwege pijn?
5. Kan Covid-19 misselijkheid vanwege pijn veroorzaken?


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *