Pijn achter knieschijf

Heb je ooit last gehad van pijn achter je knieschijf? Het kan een veel voorkomende klacht zijn die vaak voorkomt bij sporters, mensen die veel staan ​​of personen die een sedentaire levensstijl hebben. In dit artikel gaan we dieper in op de symptomen, oorzaken en behandeling van pijn achter de knieschijf.

Inleiding

Pijn achter de knieschijf, ook wel patellofemorale pijn syndroom genoemd, is een aandoening die wordt gekenmerkt door pijnlijke sensaties achter de patella of knieschijf. De pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan leiden tot een stijve of beperkte beweging van het kniegewricht. Hieronder vind je alle informatie die nodig is over pijn achter de knieschijf.

Symptomen

De symptomen van een pijn achter de knieschijf variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening. Enkele veel voorkomende symptomen van deze aandoening zijn onder andere:

1. Pijn achter de knieschijf

Dit is het meest voorkomende symptoom van de aandoening. De pijn kan variëren van mild tot ernstig. Het kan pijnlijk zijn om te lopen, te rennen of zelfs te zitten met gekruiste benen.

2. Zwelling

Een lichte zwelling kan waargenomen worden rond de knie- en/of de patellabot.

3. Kraken

Er kan een krakend geluid of sensatie gevoeld worden wanneer het kniegewricht zich beweegt.

4. Stijfheid

Met pijn achter de knieschijf of patellofemoraal pijnsyndroom, kun je het gevoel hebben dat je knie vastzit of stijf is.

Oorzaken

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van pijn achter de knieschijf. Enkele oorzaken zijn onder meer:

1. Overbelasting

Overbelasting bij sporters, personen die veel lopen en/of personen met een sedentaire levensstijl, vanwege de constante druk die op de knieschijf wordt uitgeoefend.

2. Spierzwakte

Zwakte van de quadriceps-spieren, die verantwoordelijk zijn voor het bewegen van de knieschijf, dit kan bijvoorbeeld resulteren in een wat wiebelige knieschijf waardoor er vaker op de verkeerde plekken pijn ontstaat.

3. Beenstructuur

Soms is er geen duidelijke oorzaak te vinden en kan de beenstructuur de oorzaak zijn van de pijn achter de knieschijf.

Diagnose

Om vast te stellen of je patellofemorale pijn hebt, zal de arts een lichamelijk onderzoek uitvoeren om te zien hoe gevoelig jouw knieschijf is en zal een röntgenfoto en/of MRI scan gemaakt worden van de knieschijf en knieën.

Behandeling

Het doel van de behandeling is om de pijn te verminderen, de knieschijf op de juiste plaats te krijgen, spiermassa op te bouwen en de mobiliteit van de knie te verbeteren. Enkele behandelingsmogelijkheden zijn:

1. Fysiotherapie

Fysiotherapie helpt patiënten om de controle over de quadriceps-spieren te krijgen, het bewegingsbereik te vergroten en de spieren te versterken.

2. Rust

Soms kan rust en het verminderen van activiteiten die pijn veroorzaken helpen bij het herstel.

3. Pijnstillers

NSAID’s kunnen worden gebruikt om de pijn te verlichten.

Conclusie

Pijn achter de knieschijf of patellofemoraal pijnsyndroom, kan zeer vervelend zijn. Door te zorgen voor voldoende rust, een goed trainingsschema en effectief gebruik van behandelmethoden zoals fysiotherapie en pijnstillers kan het herstel bevorderend en snelller gebeuren. De beste manier om pijn achter de knieschijf te voorkomen, is door gecontroleerde oefeningen te doen gericht op de quadriceps-spieren om de knieschijf op de juiste plaats te houden.

Veelgestelde vragen

1. Wat is pijn achter de knieschijf?
2. Welke oorzaken leiden tot pijn achter de knieschijf of patellofemoraal pijnsyndroom?
3. Welke symptomen vallen onder patellofemoraal pijnsyndroom?
4. Hoe kan fysiotherapie bijdragen tot het herstel van pijn achter de knieschijf?
5. Is een operatie soms nodig bij patellofemoraal pijnsyndroom behandeling?


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *